První ročník akce s názvem “Tvoje ruce, jejich šance!”, kterou uskutečnila organizace ZDrSEM - první pomoc zážitkem, se uskutečnila na Letenské pláni ve středu 16. 10. 2024 při příležitosti Světového dne záchrany života. Cílem této akce bylo ukázat veřejnosti, že každý dokáže zachránit život.

Ve 24 stáncích se návštěvníci akce mohli naučit, jak správně resuscitovat pod dohledem České resuscitační rady, vyzkoušet si AED, zažít záchranu života ve virtuální realitě od Českého červeného kříže, otestovat simulátor dopravní nehody od ŠKODA auto, nahlédnout do vozů ZZS hl. m. Prahy, slyšet slovo zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové, dozvědět se o nových funkcích aplikace Záchranka a další. Zastoupení na akci mělo i SH ČMS. V našem stánku si mohla veřejnost vyzkoušet kartičky první pomoci, prevenci úrazů a telefonní čísla (ochrana obyvatelstva) ze ZHVB. Za návštěvu stánku dostávali návštěvníci cukrovinku, náplasti nebo reflexní pásky s logem sdružení.

V 18.00h všech sedm mladých hasičů, společně se 179 účastníky, zakleklo vedle figurín a pokusilo se překonat český rekord v současně resuscitovaných figurín. Nepřetržitá hromadná resuscitace trvala 20 minut. Celkem bylo zresuscitováno 141 figurín, a tak padl nový český rekord zaznamenaný prezidentem agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslavem Markem. Původní hodnota z roku 2012 byla 59 figurín, rekord byl tak navýšen o 82 figurín. Děkujeme mladým hasičům z Řeporyj a Stodůlek za prezentaci činnosti mládeže a za zapojení se do českého rekordu!

Jan Brynda

foto: ZDrSEM a Irena Špačková