ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni: dle prezenční listiny

 Program:

1. Zahájení, kontrola úkolů

2. Akce ke 160. výročí vzniku českých dobrovolných hasičů

3.  Soutěž Kronikář 24

4.  Plán práce Rady HiM v roce 2025|

5.  Hodnocení žádosti okresu Kolín

6.  Různé

Ad 1/ Zahájení – jednání bylo zahájeno vedoucím rady Dr. Václavem Liškou, ve 11.15, který přivítal přítomné. Přítomní konstatovali, že úkoly z poslední setkání byly splněné.

Úkol 1/24

Zpracovat po jednání s Hasičskou nadací šablonu žádosti o Projekt 3D prezentace a zaslat ji zájemcům                   

                     T: 30.5.                                                            Z: V. Liška            SPL

Ad 2/  Členové Rady projednali akce ke  160. výročí založení 1. českého hasičského sboru

  1. Velmi úspěšně proběhly akce ve Velvarech - VH Sboru i sobotní setkání k výročí 160 let od konání 1. valné hromady české sboru dobrovolných hasičů - dne 18.5. /přítomni byli V. Liška, J. Nitra, Fr. Polák/
  2. Liška podal informaci o průběhu příprav na setkání praporů v Telči 15.6.

Členové Rady si vyměnili své poznatky z této akce, vyslechli náměty z Rady Historie kraje Pardubice a shodli se, že akce podpořila dobré jméno dobrovolných hasičů u veřejnosti. Rada děkuje všem co se na akci podíleli – zejména pak Tereze Vosykové, Lence Neuvirtové i Andree Dopitové a Robertu Válalovi a jeho firmě.

  1. Členové rady informovali o konaných akcí v krajích, okresech.

Ad3/  Členové Rady diskutovali o průběhu soutěže Kronikář  24 s těmito tématy:

Hasičské sběratelství – fenomém naší historie    a      Folklorní tradice a naše Sbory

Úkol 2/24

Na základě zaslaných příspěvků do ročníku 2024 připravit pro jednání Rady návrh na vyhodnocení soutěže Kronikář 24 /celkový seznam a návrh na ocenění/

                            T:  10.1. 2025                                             Z: ředitelka CHH Přibyslav

Ad 4/ Rada HiM projednala návrhy do plánu práce na rok 2025 a pozitivně zhodnotila akci Černovice v tomto roce. Členové Rady se shodli na tom, že příští rok by se  opět mělo jednání Rady uskutečnit v rámci této akce.

Úkol 3/24

Zaslat náměty, úkoly pro plán práce ÚOR HiM 2025.

                            T:  15.11. 2025                                             Z: členové Rady HiM

 

Ad 5/  

Členové Rady projednali žádost okresu Kolín o prověření dat založení některých SDH s těmito závěry:

Sbor dobrovolných hasičů Pečky  -  stanovisko: Z předložených archivních dokumentů je možné osvědčit jako rok založení SDH Pečky rok 1877.

Sbor dobrovolných hasičů Končice - stanovisko: Doporučuji uznat za relevantní dokumenty předložené zápisy o valných hromadách sboru a osvědčit jako rok založení rok 1908.

Sbor dobrovolných hasičů Nová Ves I  -  stanovisko: Z dokumentů dohledaných v SOkA Kolín je zřejmé, že k úřednímu povolení sboru došlo v polovině roku 1874. Ani při revizi spolkového katastru v roce 1939 nebyl sbor schopen doložit doklady o založení v roce 1873. Originální doklady nedoložil ani k aktuální žádosti, dodaný tištěný materiál nelze považovat za relevantní doklad. Rok 1873 tak není možné za rok založení sboru uznat a je třeba respektovat dosud uváděný rok 1874.

 

Členové Rady velmi děkuji Mgr. M. Kružíkovi za odvedenou práci při archivních rešerších a práci na řešení této žádosti.

 

Ad 6/ Různé

  1. Členové Rady vzali s povděkem na vědomí informaci o přípravě vydání elektronické knihy Hasičský dům na Vinohradech /Petra Cejpková-Myslínová a Václav Liška/.
  2. UOR HiM v návaznosti na předchozí jednání Rady vzala na vědomí informaci Josefa Nitry o vydání uvažované knihy „Hasičská muzea u nás“ a na základě jeho přání se touto publikací Rada nebude zabývat. Přítomní členové rady se shodli na tom, že případné roviny spolupráce je potřebné prodiskutovat před vydáním rukopisu do tisku.
  3. ÚOR HiM žádá své členy, aby se zamysleli nad svoji účastí na přípravě nebo se osobně zúčastnili na akci OPEN HOUSE 24 v Hasičském domě na Vinohradech v květnu roku 2025
  4. Rady vyslechla informaci V. Lišky z jednání VV SH ČMS.
  5. Ředitelka CHH Přibyslav seznámila Radu se ,,znovunalezením,, opony hasičské divadla z obce, SDH Hýška. ÚOR HiM vzala s potěšením na vědomí záměr tento vzácný artefakt, nejen pro hasičskou historii, vhodně prezentovat v prostorách muzea. Rada plně podporuje záměr restaurování opony a při obhlídce na místě se všichni přítomní shodli na tom, že z navrhovaných míst bude vhodné oponu umístit v předsálí slavnostního sálu, kde bude důstojně reprezentovat i tuto oblast naší hasičské minulosti.
  1. S ohledem na přípravu materiálů pro VII. Sjezd SH ČMS žádá vedoucí Rady všechny členy, aby mu zaslali svoje aktivity od VI sjezdu, aby je bylo možná zahrnout do Zprávy ÚOR HiM. Prosím o zaslání krátké informace /1-2 odstavce/, u výstavy i pozvánku na vernisáž, výstavu a u knihy pak obrázek obálky knihy a stránky s obsahem atp. Z: členové Rady T: 15.6.2025
  1. S ohledem na bod f, prosím též o zaslání Vašich námětů na hlavní úkoly v oblasti Historie a muzejnictví na období 2026-2031, tak abychom je mohla prodiskutovat na setkání dne 15.2. 2025

Z: členové Rady                                                               T: 15.12.2024

  1. setkání ředitelů hasičských muzeí spolu s vedoucími okresních rad historie se uskuteční dne 15.2.2025 od 9.30 v CHH Přibyslav
  1. Rada vyslechla zprávu Vasila Pekara o jednání komise historie CTIF a zaměření konferencí pro rok 2025-27.

 

 

 

Poslední, čtvrté, jednání Rady v roce 2024 bude koncem roku v Praze a hlavními body programu budou ediční aktivity v oblasti historie v roce 2025 a plán práce na tento rok.

 

 

 

 Zapsal: Václav Liška

 

Jednání Rady bylo ukončeno ve 12.45.