ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni:         Karel Barcuch - místopředseda ÚKRR, Jaroslav Říha, Vladislav Štefl, Josef Dvořák, Jiří Gavlas, Jan Tichý, František Malý, Pavel Lamoš, Bohumil Biegler, Dagmar Bittnerová, Dalibor Káňa

Omluveni:       Pavla Veselá Kaňková, Růžena Maděrová

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota,

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání,
  1. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí, kontrolní akce se členy VV,
  2. Informace k akci „Inventarizace majetku SH ČMS“,
  3. Projednání zprávy ÚKRR pro jarní Shromáždění starostů,
  4. Informace k dotacím pro rok 2024,
  5. Projednání materiálů ekonomického charakteru určených pro jednání shromáždění starostů a informace k dalším materiálům určených pro shromáždění starostů,
  6. Určení skrutátorů,
  1. Různé (rozprava).
  2. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

                        Místopředseda ÚKRR Karel Barcuch jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Dagmar Bittnerová a Pavel Lamoš. Byla schválena účast Michala Sojky k bodům 5 a 6 jednání.

 

  1. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí, kontrolní akce se členy VV.
  2. Kontrolní akce VV SH ČMS za rok 2023 proběhly ve všech krajích. Plán kontrolní činnosti pro rok 2024 byl sestaven, upřesňují se termíny. Kontrola již proběhla ve Středočeském kraji u OSH Mladá Boleslav 10. 4. 2024 a protokol byl předán Kanceláři sdružení. Upřesněný plán kontrol je uveden v Příloze.
  3. Byla posouzena stížnost p. Škrly z SDH Štěpánov, týkající se neoprávněného vyloučení a bylo rozhodnuto, že bude zaslána k přešetření KKRR Olomouckého kraje. Průvodní dopis a výběr dokumentace případu zpracuje Karel Barcuch.
  4. Stížnost zaslaná pod smyšleným jménem Slavia – OSH Opava, nebude projednávána, protože se jedná o anonym.
  5. Dne 12. 4. 2024, v rámci školení hospodářů OSH a KSH, proběhla v CHH Přibyslav kontrola vyúčtování dotací MŠMT 2023, přidělených SDH, OSH a KSH. Za ÚKRR se jí zúčastnili Karel Barcuch, Dagmar Bittnerová, Pavla Veselá Kaňková a Bohumil Biegler.
  1. Informace k akci „Inventarizace majetku SH ČMS“

 

Inventarizace majetku a závazků v ÚHŠ Janské Koupele proběhne 14. 5. 2024 s tím, že se jí nad rámec určených členů ÚKRR zúčastní jako pozorovatel i Dalibor Káňa. Je připravena inventarizace SH ČMS a jsou dokončeny inventarizace v CHH Přibyslav a ÚHŠ Bílé Poličany.

 

ÚKRR vzala informaci k inventarizaci na vědomí.                                                                                     

  1. Projednání zprávy ÚKRR pro jarní shromáždění starostů

Místopředseda ÚKRR zaslal návrh zprávy pro jarní shromáždění starostů členům ÚKRR předem. K návrhu zprávy nebyly vzneseny žádné připomínky. Bylo přijato usnesení:

Usnesení ÚKRR č. 15/2024

ÚKRR schvaluje zprávu o činnosti ÚKRR za rok 2023 a pověřuje Karla Barcucha jejím přednesení na jarním shromáždění starostů (hlasování Pro 10, Zdržel se 0, Proti 0)

                                 

  1. Informace k dotacím pro rok 2024

Ústní informaci přednesl p. Sojka – hlavní ekonom SH ČMS. Dotace MŠMT je v zásadě stejná jako v roce 2023. Na dotaci je vydáno Rozhodnutí a finanční prostředky jsou na účtu SH ČMS. U dotací MV a NSA jsme prozatím neobdrželi Rozhodnutí, je předpoklad, že budou v minimální výši 95% přidělené dotace roku 2023.  Nově byla vypsána dotace ŠABLONY pro vzdělávání a znevýhodněné děti. Jedná se o dotaci z EÚ na 3 roky pro právnické subjekty, které pracují s dětmi. Za SH ČMS se přihlásilo 258 sborů, částka k rozdělení  je cca 19 mil. Kč.

 

ÚKRR vzala informaci k dotacím na vědomí

  1.  Projednání materiálů ekonomického charakteru určených pro jednání shromáždění starostů a informace k dalším materiálům určených pro shromáždění starostů

  

Materiál „Plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2023“ s komentářem byl zaslán členům ÚKRR předem, stručně jej okomentoval p. Sojka. Hospodaření SH ČMS skončilo přebytkem cca 8 mil. Kč. Rozpočet na rok 2024 dozná změnu především v oblasti dotací, kde je předpoklad, že nedojde k razantnímu krácení dotací, jak se předpokládalo při jeho přijetí v říjnu 2023. Pohledávky vůči OSH byly v naprosté většině vyrovnány, u šesti OSH uhrazeno 50% a  odklad povolen OSH České Budějovice a OSH Jeseník.

 

ÚKRR vzala předložené materiály pro jarní shromáždění starostů na vědomí

  1. Určení skrutátorů

Pro jarní shromáždění starostů byli za skrutátory z řad členů ÚKRR určeni:

Josef Dvořák, Vladislav Štefl, Bohumil Biegler a František Malý

.

  1. Různé (rozprava)

Bylo dohodnuto, že příští dvoudenní jednání se bude konat v srpnu v Ústeckém kraji, předběžný termín 16. - 18. 8.2024.

Příloha: Plán kontrolní činnosti VV SH ČMS v roce 2023

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Dagmar Bittnerová a Pavel Lamoš v.r.