ZÁZNAM KE STAŽENÍ 

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Jaroslav Salivar, Dana Vilímková, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková 

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou. 

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou. 

  • Kontrola plnění usnesení z jednání VV SH ČMS

Trvalé úkoly:

24/8-4-2021               VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

57/30-3-2023               VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

42/21-3-2024:              VV SH ČMS ukládá CHH zasílat kopie pozvánek na udělení titulu Zasloužilý hasič také na e-maily KSH.

Aktuální úkoly:

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: v řešení

28/22-2.2024:            VV SH ČMS ukládá ÚORHS a ÚORM:

  1. spolupracovat na návrhu opatření nezbytných pro sjednocení systému přestupů pro postupové soutěže družstev ve všech kategoriích; návrh navázat na příslušnost k členství v SDH, respektive OSH.

Plnění: v řešení

55/30-5-2024:            VV SH ČMS

  1. ukládá starostům OSH a KSH ustanovení okresní/krajské rady hasičského sportu do 31. 8. 2024.
  2. ukládá M. Kolkovi připravit google formulář pro vyplnění kontaktů na vedoucí OORHS a KORS; termín do 30.8.2024

Plnění: a) v řešení, b) splněno

68/27-6-2024:            VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR vypracovat vyhodnocení plnění úkolů z Koncepce činnosti příslušných úseků. Termín: 19. 9. 2024.

Plnění: trvá

70/27-6-2024:            VV SH ČMS

  1. pověřuje M. Němečkovou, V. Lišku a J. Salivara zpracováním odpovědi na dopis od OSH Česká Lípa;
  2. ukládá CHH Přibyslav vypracovat ve spolupráci s příslušnými institucemi z oblasti historie odbornou studii k výše uvedenému tématu; termín do 30.06.2025
  3. pověřuje M. Němečkovou a V. Lišku zpracováním konkrétního zadání obsahu studie a předání CHH Přibyslav do konce září 2024;

Plnění: a) splněno, b) trvá, c) trvá

79/19-9-2024:            VV SH ČMS bere informace z jednání ÚKRR na vědomí a ukládá členům VV SH ČM za MSH Praha, KSH ÚST, KSH LBC, KSH KHK, KSH OLO a KSH MSK dodat zápisy z provedených kontrol 2024 do 15.10.2024.

Plnění: v řešení

81/19-9-2024:            VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚORHS a ÚORHiM dodat písemný materiál k plnění koncepcí ÚOR do 25. 10. 2024 na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Plnění: v řešení

84/19-9-2024:            VV SH ČMS

  1. schvaluje po úpravě pozvánku na jednání SS OSH;
  2. ukládá Kanceláři SH ČMS společně s pozvánkou zaslat starostům OSH návrh znění hlasování dle bodu 5 usnesení z posledního SS OSH (stanovy).

Plnění: splněno

90/19-9-2024:            VV SH ČMS

  1. bere informace na vědomí;
  2. ukládá ÚORHS vypracovat pracovní náplň okresních a krajských rad HS, aby ÚORVO mohla upravit Statut odborných rad.

Plnění: v řešení

91/19-9-2024:            VV SH ČMS ukládá starostům KSH zaslat vyplněnou tabulku do 29. 10. 2024 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Plnění: trvá

100/19-9-2024:          VV SH ČMS ukládá starostům KSH projednat možnosti organizace Junior univerzity. Termín 31. 10. 2024.

Plnění: trvá

 

 

  • Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS ze dne 29. 8. 2024

 

Žádosti Police ČR

V souvislosti s doručenými žádostmi o součinnost při řešení ublížení na zdraví z nedbalosti od Policie ČR (okres Havlíčkův Brod, oddělení Chotěboř a Policejní ředitelství Praha) se vedení shodlo, že je nutné o těchto skutečnostech informovat SS OSH a VV SH ČMS a zahájit důslednější prevenci směrem ke starostům sborů, a především k trenérům sportovních oddílů SDH. Vedení se dohodlo, že na říjnovém SS OSH bude do programu zařazen bod věnující se této problematice.

Splněno. Na říjnovém SS OSH vystoupí doc. MUDr. Štěpán Rusňák, PhD., přednosta Oční kliniky FN Plzeň. 

 

Grant Ministerstva obrany

V souvislosti s vypsaným grantem MO a jeho podprogramy (107992 Podpora branně-sportovních a technických aktivit obyvatelstva, 107994 Příprava občanů k obraně státu) budou realizovány 4 kurzy po celé ČR: 5. 10. ČVUT/Kladno, 12. 10. Soběnov, 19. 10. Březiny, 2. 11. Jánské Koupele.

V souvislosti s kurzy přípravy dobrovolníků OO byl předložen rozpočet. Vedení rozpočet schválilo.

 

Ochranné známky

Ochranná známka – Logo POODM byla schválena, vedení pověřilo T. Švejdovou registrací dalších předmětů průmyslového vlastnictví. Projednána byla i žádost B. Cermana o udělení souhlasu k užívání předmětu průmyslového vlastnictví. Tyto záležitosti bude řešit novelizace metodického pokynu, pro komerční a nekomerční užití budou podmínky stanoveny licenční smlouvou. Vedení pověřilo starostku odpovědí B. Cermanovi.

Úkol trvá.

 

Olympijský výbor

Náměstek Z. Nytra předložil vedení přihlášku do ČOV. Vedení schválilo přihlášku SH ČMS do Českého olympijského výboru a pověřilo Z. Nytru podáním.

Splněno. Přihláška byla podána.

 

  • Příprava Shromáždění starostů OSH

 

Starostka informovala vedení, že pozvánky na SS OSH byly odeslány. Zbývá dokončit sérii materiálů, aby mohly být odeslány bezprostředně po jednání vedení. Na shromáždění bude mimo jiné udělen Záslužný řád Janu Slámečkovi a pamětní medaile ke 160. výročí členům ÚKRR.

Vedení se zabývalo přípravou usnesení. Finálním návrhem byla pověřena Dana Vilímková.

Vedení pověřuje Danu Vilímkovou přípravou návrhu usnesení SS OSH.

 

  • Povodně v ČR

 

Pomoc postiženým okresům

Starostka uvedla, že s ohledem na aktuální stav po povodních, konzultovala přímou finanční pomoc SH ČMS se starosty KSH příslušných krajů: Olomouckého a Moravskoslezského. Rovněž uvedla, že osobně navštívila několik postižených oblastí, kde nejhorší situace je jednoznačně v rámci okresu Jeseník. Členové vedení následně diskutovali o přímé finanční pomoci organizačním jednotkám (OSH) s největším dopadem škod. Na základě konzultací se starosty výše uvedených KSH se jedná o OSH: Jeseník, Bruntál, Opava a Ostrava.

Vedení z pověření VV SH ČMS stanovilo přímou finanční pomoc formou příspěvku organizačním jednotkám (OSH výše uvedeným) v celkové výši 750 tis. Kč v procentuálním rozdělení: 40 % OSH Jeseník, 27 % OSH Bruntál, 20 % OSH Opava a 13 % OSH Ostrava.

 

Dotazník pro SDH – povodně

Na základě situace a pomoci ohledně povodní se vedení dohodlo na sběru statistických dat o přímé pomoci členů SDH. Starostka uvedla nejen z vlastní zkušenosti, že na přímé pomoci se kromě členů JSDHO podílelo mnoho členů a členek SDH, kteří nejsou zařazeni v zásahových jednotkách. Někteří jsou členy skupin dobrovolníkům jiní nikoliv. Poskytovali nezbytné zázemí pro členy JSDHO i další dobrovolníky, kteří pomáhali s likvidací škod po povodni. Je nezbytné  zjistit přesné údaje, kde a v jakém počtu tito dobrovolníci pomáhali, při jakých činnostech. .

M. Štěpánek předložil vedení návrh Google dotazníku.

Vedení pověřuje R. Dudka, J. Salivara a M. Němečkovou doplněním připomínek a ukládá M. Štěpánkovi zpracovat finální verzi dotazníku.

  • Žádost Centra hasičského hnutí

 

Do datové schránky Kanceláře SH ČMS byla doručena žádost z datové schránky Archiv CHH Přibyslav ohledně navýšení platů tří odborných zaměstnanců centra. Žádost je podepsána rovněž ředitelkou CHH Janou Fialovou.

Vedení považuje tento způsob jednání za zcela nevhodný, zejména ze strany paní ředitelky, a to zejména ve vztahu k dalším zaměstnancům centra. R. Dudek uvedl, že komunikace ze strany paní ředitelky s příslušným náměstkem, který má CHH ve své gesci, je téměř nulová.

Členové vedení se v diskusi shodli, že pokud byl ředitelce CHH vznesen požadavek od zaměstnanců na úpravu platů, který je oprávněný, má řadu možností pro řešení takové žádosti, včetně návrhu novelizace systemizace pracovních míst v CHH. Zásadní je pravidelná osobní komunikace s přímým „nadřízeným“, tedy s příslušným náměstkem, potažmo s Vedením SH ČMS. Jen tak možné společně hledat řešení.

Vedení SH ČMS bere na vědomí žádost odborných zaměstnanců CHH Přibyslav. Dále konstatuje, že má jednoznačně zájem na zachování odborného zázemí v této instituci.

SH ČMS není zaměstnavatelem pracovníků pobočných spolků, a tudíž nemá kompetence pro rozhodování o platech těchto zaměstnanců, s výjimkou ředitelů CHH a ÚHŠ. Rozhodnutí o výši platu je plně v kompetenci příslušné právnické osoby, respektive příslušného vedoucího pracovníka, v tomto případě plně v kompetenci ředitelky CHH.  

Vedení SH ČMS ukládá ředitelce CHH: předložit Vedení SH ČMS návrh vyřízení žádosti zaměstnanců – odborných pracovníků, v souladu se mzdovým řádem SH ČMS; termín do 30.10.2024.

 

  • Informace z jednání VV KSH

 

V souvislosti s oznámením NSA na změny v dotačním programu NSA na podporu organizací svazového charakteru pro rok 2025, včetně povinnosti člena – sportovce, potažmo sportovce v soutěžích k úhradě členského příspěvku hlavnímu spolku ve výši min. 200 Kč, zpracovalo vedení návrh řešení pro rok 2025. Návrh řešení byl konzultován napříč členskou základnou, respektive se všemi starosty OSH, prostřednictvím  osobní účasti členů vedení popřípadě členů VV SH ČMS na jednáních všech VV KSH.

KSH Jihočeského kraje/J. Salivar

KSH Moravskoslezského kraje/R. Dudek

KSH Středočeského, Olomouckého, Plzeňského, Karlovarského kraje/ M. Němečková

KSH Zlínského kraje/D. Vilímková

KSH Kraje Vysočina, /Z. Nytra

KSH Pardubického, Jihomoravského, Královehradeckého kraje/J. Bidmon

KSH Ústeckého kraje/J. Aulický

KSH Libereckého kraje/J. Brychcí

Hlavní město Praha/J. Orgoník

 

Vedení se shodlo, že průběh jednání byl ve všech krajích konstruktivní včetně racionálních dotazů. Opakovaně konstatujeme, že Vedení SH ČMS se neztotožňuje s novou podmínkou dotační výzvy NSA na podporu organizací svazového charakteru (platba členského příspěvku člena – sportovce hlavnímu spolku ve výši min. 200 Kč). Členové vedení jsou si však vědomi své odpovědnosti zejména vůči pobočným spolkům (sportovním oddílům SDH), pro které je podpora NSA zcela zásadní i odpovědnosti za rozvoj hasičského sportu jako celku.

 

Z KSH Vysočina vzešel požadavek:

  1. odlišit časově platbu členských příspěvků za členy sportovce, od platby odvodů z členských příspěvků za člena; návrh vedení: vyslovuje souhlas s požadavkem, platba členských příspěvků hlavnímu spolku za člena – sportovce do 31.3.2025 popř. 30.4.2025 dle rozhodnutí SS OSH
  2. definovat pojem SPORTOVEC

 

Definice vychází ze zákona o podpoře sportu: Sportovcem je dle § 2 odst. 3 zákona o podpoře sportu každá fyzická osoba, která v daném kalendářním roce skutečně vykonává sportovní činnost, tj. účast na organizovaných pravidelných tréninkových jednotkách a účast na systémových či jednorázových soutěžích, které organizuje příslušná organizace a je evidován v Rejstříku sportu NSA a je zároveň ověřen v Registru obyvatel.

V Rejstříku sportu NSA jsou zapsaní všichni sportovci SH ČMS, potažmo sportovci v soutěžích evidovaní v centrální evidenci členské základny SDH jako sportovci či sportovci v soutěžích.  Zápis do Rejstříku sportu NSA provádí hlavní spolek (SH ČMS) samostatně, na základě souhrnných údajů z centrální evidence členské základny SDH, bez ohledu na zápisy pobočných spolků v Rejstříku NSA.

  • Stanovy

 

Vedení projednalo některé jednotlivé body Stanov z návrhu pracovní skupiny, o kterých bude na říjnovém shromáždění OSH hlasováno samostatně. Jedná se o tyto body:

  1. Nahrazení zkratky okrsek SPO
  2. Statutární orgán na všech úrovních starosta + 1. náměstek
  3. Starostové KSH nebo jejich náměstci členy VV SH ČMS
  4. Starostové KSH členy SS OSH a jejich hlasování

K bodu 1) se vedení přiklání k návrhu PS (pracovní skupiny): Okrsek s p. o. v případě, pobočného spolku zapsaného v rejstříku s přiděleným IČO a Okrsek v případě, že se jedná pouze o poradní orgán OSH. S bodem 2) vedení souhlasí. V bodě 3) a 4) se vedení shodlo, že starostové KSH by měli být členové VV SH ČMS a současně by měli být i členy SS OSH s platným hlasovacím právem.

 

  • Různé

 

Kontrola ÚKRR

Vedení bylo seznámeno se zprávou z kontroly ÚKRR plnění rozpočtu oslav 160. výročí – Setkání historických praporů v Telči.

Závěr:

Veškeré náklady na akci byly doloženy potřebnými doklady, všechny kontrolované doklady měly náležitosti potřebné pro zaúčtování a celkové náklady nepřesáhly schválený rozpočet. Přípravu a průběh celé akce lze hodnotit velmi kladně. Vybrání města Telč, zvláště historického centra, k provedení této akce dalo celé akci velmi pěknou a důstojnou atmosféru, a to jak pro hasiče, tak pro ostatní přihlížející. Akci byla věnována náležitá péče ze strany pořadatelů a celého organizačního týmu. Spolupráce ekonomického oddělení při prováděné kontrole byla vzorná. Čerpání proběhlo v souladu s rozpočtem, v rozpočtu přibyla neplánovaná částka související s přestavbou pódia. ÚKRR musí připravit i další kontroly (ÚHŠ JK – autoprovoz atd.).

Vedení vzalo informace na vědomí.

Úprava přílohy č. 5 Organizačního řádu – Členské přihlášky

Byla představena úprava příloh Organizačního řádu na základě připomínek starostů OSH. Z důvodu nejasností při vyplňování byla provedena změna adresa bydliště na adresa trvalého bydliště. Dále byla doplněna státní příslušnost.

Vedení schválilo navržené úpravy.

Metodický pokyn – symboly

Vedení byl předložen upravený Metodický pokyn SH ČMS k používání symbolů a předmětů s ochrannou známkou s přehledem změn společně s obrazovou přílohou.

Náměstek J. Salivar uvedl, že obrazová příloha MP musí obsahovat symboly/loga/značky v barevném provedení, tak jak byly zaregistrovány. Pokud jsou symboly chráněny ve více barevných variantách, musí být v příloze uvedeny všechny možnosti.

M. Němečková uvedla, že je nutné upravit název přílohy č. 1 a doplnit přílohu č. 3 – žádost o udělení souhlasu s užíváním předmětu průmyslového vlastnictví.

Vedení ukládá vedoucímu ÚORVO doplnění metodického pokynu dle výše uvedených připomínek.

 

Investice v Hasičském domě

M. Němečková seznámila členy vedení se skutečností, že na opakovanou poptávku na rekonstrukci balkónů byla doručena pouze 1 nabídka. Vzhledem k tomu, že nebyla vybrána vhodná nabídka, překládá se rekonstrukce na rok 2025.

Náhradní investicí pro rok 2024 je oprava nákladního výtahu v ulici Římská, osobního výtahu v ulici Blanická a dvou kuchyňských výtahů. 

Vedení schvaluje náhradní investici za opravu balkónů a pověřuje starostku úpravou investičního plánu pro rok 2024.

Jednání Komise požárního sportu CTIF ve Varně

Z. Nytra informoval o jednání Komise požárního sportu v bulharské Varně. Probíhajícího Odessos cupu se účastnilo celkem 19 družstev, 6 ženských a 13 mužských. Nové soutěžní týmy přibyly z Rumunska a Moldavska, přítomní byli i jednotlivci z Estonska.

Plán akcí na rok 2025:

  • 7. – 2. 8. = Mistrovství Německa s mezinárodní účastí
  • – 9. 8. = ME dorostu v požárním sportu, Chorvatsko
  • – 17. 8. = Mistrovství ČR s mezinárodní účastí
  • – 30. 8. = ME družstev mužů a žen, Dolna Banya, Bulharsko

Kancelář SH ČMS

Starostka předložila návrh odměn pro zaměstnance Kanceláře SH ČMS za mimořádné pracovní úkony v období 01 – 09/2024, bez návrhu na odměnu starostky.

Vedení po diskusi návrh na odměnu starostky doplnilo.

Vedení schválilo předložený návrh po doplnění.

 

Komise vyhodnocení investičních dotací Ministerstva vnitra

Na GŘ HZS proběhla 1. října v 10:30h Komise pro vyhodnocení investičních dotací. Za SH ČMS se jí účastnil R. Dudek. Náměstek uvedl, že částky pro rok 2025 budou alokované podle krajů. Od roku 2026 bude oddělený dotační titul na rekonstrukce DA a na rekonstrukce a novostavby hasičských zbrojnic.

Dále se rozvinula diskuse nad materiálem „sněmovní tisk 805“ – návrh státního rozpočtu pro rok 2025. V části Dotační výdaje kapitol podle programů (EDS/ZED) je v řádku Z1404 Podpora spolkové činnosti spolků působících na úseku požární ochrany, jejichž členové vyvíjejí činnost i v jednotkách SDH obcí krácena částka oproti roku 2024 cca o 10 mil. V případě SH ČMS v porovnání s Rozhodnutím z roku 2024 o 8 725 000 Kč. Opakuje se tak situace z roku 2024, kdy dobrovolným hasičům je krácena dotační podpora, navíc v návrhu na 3 roky dopředu tj. do roku 2027.

Vedení se shodlo, že je třeba obratem oslovit členy poslanecké sněmovny a jednat dříve, než bude státní rozpočet schválen PS.

 

Kanalizace v Hasičském hotelu – oprava.

Náměstek J. Bidmon informoval vedení, že v Hasičském hotelu Přibyslav došlo k závadě na kanalizaci, která nebyla slučitelná s provozem hotelu. Byla povedena oprava cca za 40 tis. Kč.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Valné shromáždění ČRDM

M. Němečková předložila vedení návrh usnesení valného shromáždění ČRDM: VS ČRDM podporuje ratifikaci Istanbulské úmluvy a pověřuje předsedu ČRDM, aby své stanovisko veřejně publikoval.

Vedení SH ČMS se nedomnívá, že je náplní činnosti ČRDM řešit výše uvedenou problematiku a pověřuje zástupce SH ČMS na VS, aby se v tomto bodě zdrželi hlasování.

 

ÚOOÚ

Starostka informovala vedení o žádosti Úřadu na ochranu osobních údajů o poskytnutí informací na základě podnětu. Dále seznámila vedení s návrhem odpovědi.

Vedení schvaluje odpověď ÚOOÚ a pověřuje starostku odesláním.

 

Studie dle usnesení VV SH ČMS 70/26-6-24

M. Němečková předložila vedení návrh zadání studie Vznik dobrovolných hasičských sborů v Čechách a na Moravě.

Vedení po doplnění předložený dokument schválilo a pověřuje starostku odesláním ředitelce CHH.

 

Pozvánky na akce 

datum 

akce 

účast za Vedení SH ČMS 

31. 10.  

Krajské setkání Aktivu ZH Královehradeckého kraje, Rokytnice v Orlických horách

Omluva, konání VV SH ČMS

22. 11.

Výroční setkání hasičských sběratelů (40. výročí)

Přibyslav

J. Aulický

28.–29. 11.

Sekání se zástupci DPO SK, Topolčianky

účast Vedení SH ČMS

Zapsala: Mgr. Irena Špačková