Rozvíjející se moderní obec Velká Hleďsebe leží v malebné přírodě v oblasti zvané Západočeský lázeňský trojúhelník, pouhé dva kilometry od Mariánských Lázní, se kterými je spojena trolejbusovou linkou.
Dominantou obce je římskokatolický kostel svaté Anny. Jedná se o pseudorománskou stavbu, postavenou v letech 1908-1911 mariánskolázeňským stavitelem Josefem Forberichem, od něhož je rovněž Hleďsebská radnice. Naproti ní stojí vedle nové fontány socha sv. Jana Nepomuckého. Obec je vyhledávanou lokalitu pro bydlení především díky své poloze a bohatému společenskému životu. „A ani v době rouškovo-covidové se u nás život nezastavil. Ráda bych touto cestou poděkovala našim dobrovolným hasičům, kteří vždy a se vším v této složité době ochotně a nezištně pomáhají,“ říká vděčně starostka obce Jaroslava Brožová Lampertová.
Obec i její okolí se neustále rozvíjí. „Stále je co vylepšovat. V současné době se rekonstruuje a modernizuje fotbalové hřiště a některé komunikace. V příštím roce plánujeme opravu chodníků a komunikace od kruhového objezdu směrem k La Panne, rekonstrukci komunikace v Tyršově ulici a v Klimentově, instalaci rychlostních radarů při vjezdu do obce od Valů a od Drmoulu a další investice. Díky mnohamilionovým finančním prostředkům z evropských Brownfieldů, které se nám podařilo získat, bouráme, rekonstruujeme a modernizujeme objekty v bývalých kasárnách v Klimentově,“ jmenuje starostka nejdůležitější akce. Za zmínku stojí i nově otevřené Regionální muzeum a kulturní dům, jehož součástí je vyhlášená restaurace s široko daleko proslulou výbornou kuchyní. Prodejem stavebních parcel a podporou rozvoje bydlení se ve Velké Hleďsebi neustále zvyšuje počet obyvatel. Podle starostky je však potřeba lokalitu ‚omladit‘, neboť v současné době zde žije více než polovina obyvatel ve věku 50+. Nyní se již blíží doba adventu a Vánoc, která je v této obci spojena s mnoha krásnými akcemi. „Naši občané i návštěvníci se mohou těšit na vánoční dílny s výstavou patchworku v moštárně, vánoční trhy, adventní koncerty, slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, Betlémské světlo a mše svaté. Na programu je i vánoční zpívaná, která se uskuteční na Štědrý den před kostelem,“ sděluje starostka. V kostele svaté Anny bude k vidění živý betlém a chybět nebudou ani vánoční turnaje o pohár starostky. Aktuální informace budou vždy před akcí vyvěšeny na webových stránkách obce:
www.velkahledsebe.cz „Přeji všem čtenářům krásné a pohodové vánoční svátky a hlavně hodně zdraví do nového roku,“ uzavírá starostka.
 
zdroj: 5 plus 2 – Plzeňsko, Rokycansko a Tachovsko, 26. 11. 2021