Vážou uzly a učí se zdravovědu. Malí hasiči v Lukavci se činí už od tří let. Co do počtu lidí má sbor dobrovolných hasičů v Lukavci jednu z nejpočetnějších základen. Ze zhruba osmdesátky členů tu navíc polovinu tvoří děti a mládež. Velitel a kronikář sboru Martin Brůža ale připomíná, že ještě před několika lety tomu tak nebylo. „Měli jsme v našich řadách hodně starších hasičů a skoro žádné mladé, bylo to na hraně. Pak se nám však podařilo přilákat děti a začít s nimi pracovat,“ říká Brůža. Někteří z těch, jež v lukaveckém sboru jako malí začínali, dnes už sami s výcvikem hasičské mládeže pomáhají. K dobrovolným hasičům se mohou děti přihlásit už od tří let. Sotva odrostlá batolata a předškoláci se sice hned neučí zacházet s hasičskou technikou, ale hravou formou si nejdřív osvojují základní dovednosti. Mezi ně patří například poznávání topografických značek, vázání uzlů či prvky zdravovědy, například jak zavázat poraněnou ruku nebo jak použít trojhranný šátek. „Učí se také trefovat míčky na terč. Starší děti to mají už těžší, místo míčku na terč míří vzduchovkami, běhají s buzolou, šplhají po provazu a zdravovědu zvládají na vyšší úrovni. Učí se také pomáhat si a spolupracovat mezi sebou,“ přibližuje velitel. Na kroužku se malí hasiči v Lukavci schází od jara do podzimu jednou týdně. Přes zimu mají pauzu.
V rámci sboru tu funguje také jednotka, která je zařazená do kategorie V. „Pětka“ se tak k případným zásahům na území své obce dostane jen jako dozor. „Nemáme totiž žádné vozidlo určené k hašení. V případě, že je v naší obci nějaký požár, nás operační středisko vyrozumí, naše jednotka přijede, ale zasahují jen profesionálové a my jen v případě potřeby pomáháme,“ vysvětluje Brůža s tím, že v těsné blízkosti Lukavce jsou profesionální hasiči v Lovosicích, dále pak také poloprofesionální hasiči v Čížkovicích a v Terezíně.
Aktivní jsou Lukavečtí na krajských a okresních soutěžích, kterých se pravidelně účastní. S dětmi také pravidelně každý rok o prázdninách vyrážejí na tábory. Letos ho strávili v České Kamenici, kde si děti uprostřed skal, vodopádů a vojenských bunkrů užily spousty zábavy. „Tábory pořádáme formou ozdravného pobytu a zároveň i jako soustředění. Takže kromě zábavy čekají na děti tréninky a dovednostní zkoušky. Po jejich splnění pak mohou získat odznak,“ přibližuje Brůža.
Uznání se letos dostalo také dospělým hasičům ze sboru. A to od hejtmana, který letos na krajském úřadě ocenil všechny dobrovolné hasiče, kteří nezištně pomáhali během covidu. „Naše jednotka v loňském roce pomáhala v Ústí nad Labem na onkologickém oddělení. V letošním roce pak v očkovacím centru na Zahradě Čech v Litoměřicích. Připraveni pomáhat jsme i nadále,“ uzavírá Martin Brůža.
Sbor dobrovolných hasičů z Lukavce pořádá každý rok tábory pro děti.
 
autor: Michaela Rozsypalová
foto: SHD Lukavec
zdroj: Litoměřický deník, 11. 12. 2021, s. 3.