Za krásného počasí ve čtvrtek 25. srpna 2022 se uskutečnilo každoroční setkání Aktivu Zasloužilých hasičů okresu Rychnov nad Kněžnou. Z jedenácti pozvaných potvrdilo účast deset členů, jeden byl omluven ze zdravotních důvodů.

Sraz byl tentokrát v Letohradě a sešli jsme se v 9 hodin na parkovišti Muzea řemesel, kde nás přivítal vedoucí aktivu Josef Netík a seznámil s programem. Muzeum je umístěno v památkově chráněném objektu barokní sýpky z roku 1750 v areálu Nového dvora. Je největší svého druhu v České republice a přibližuje návštěvníkům obraz o způsobu života v Čechách z konce19. a počátku 20. století.  Měli jsme možnost prohlédnout si trasu A, která je umístěna ve třech patrech sýpky. Je zde vystaveno více jak padesát ucelených expozic řemeslných dílen. Schody byly pro některé Zasloužilé hasiče trochu problém, ale všude jsou k dispozici i odpočinkové lavice, takže se to dalo zvládnout.  Na druhé trase B, která je v přízemí jsme si prohlédli dílny bednářů, kolářů, kovářů, zařízení pily se třemi katry a další spoustu nářadí. Bylo to hezké připomenutí věcí a předmětů, které nám byly důvěrně známé a se kterými někteří z nás i pracovali.                                                                                           

Následně jsme se přesunuli do letohradského zámku, jehož součástí je i hotel a restaurace. V salonku, který byl pro nás rezervován, jsme poobědvali a při nějakém tom pivečku se rozvinula neformální debata a vzpomínání na minulá setkání, ale i na ty, kteří už naše řady opustili.

Jedním z hlavních  bodů setkání byla gratulace k významnému jubileu a předání věcného daru. Měli jsme tu čest připít a popřát nejstaršímu z našich řad a to bratru Jaroslavu Otčenáškovi k jeho devadesátinám. V současné době je také jedním nejstarších hasičů našeho okresu. Gratulace, přání a malý dárek patřilo také bratru Karlovi Jiruškovi sice ne ke kulatým, ale k úctyhodným dvěma osmičkám, tedy požehnaným osmaosmdesátým narozeninám. Oběma přejeme ještě jednou pevné zdraví do dalších let.

Při družném povídání a zpívání s harmonikou odpoledne uteklo a přišel čas návratu do svých domovů. Poděkování patří také všem, kteří se na přípravě a průběhu setkání podíleli.

Zasloužilý hasič   

Jan Hartman