Dětský den na Pražském hradě se uskutečnil v sobotu 10. června a záštitu nad ním převzala manželka prezidenta republiky Eva Pavlová. Malí i velcí návštěvníci mohli procházet Královskou zahradou a Jelením příkopem a podle mapy se zastavit na stanovištích, kde pro ně byly připravené úkoly. Na konci trasy pro ně byla pro ně pak byla připravena odměna. Kromě sdružení hasičů své stánky a program měly připravené organizace Junák - český skaut, Asociace TOM, Liga lesní moudrosti, Česká táborická unie a další.

Dle slov starosty SDH Praha - Žižkov a specialisty v oblasti IZS a OOB Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu Tomáše Horského hasiči představili širokou škálu své činnosti: "Ukazujeme dovednosti, co se týče práce s hadicemi, se džberovou stříkačkou, nebo napojování na rozdělovač a na proudnice. Máme tady na ukázku i hasičské auto, jedná se o typ cisternové automobilové stříkačky Mercedes Benz Vario s objemem 1 500 litrů. Jsou zde k dispozici i nástěnky preventivně-výchovné činnosti, aby se děti naučily, jak si sbalit evakuační zavazadlo nebo jaká jsou čísla tísňových linek. Pro nejmenší tu máme pexeso s hasičskými a záchranářskými motivy, pro starší děti máme připraveno i lano na uzlování."

Svou návštěvou všechny překvapil i prezident republiky Petr Pavel, který začal svou trasu právě na stanovišti č. 1 u Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Děkujeme za organizaci Městskému sdružení hasičů hl. města Prahy, SDH Praha-Žižkov a Hasičskému útvaru ochrany Pražského hradu.

text a foto: Mgr. Irena Špačková

FOTOGALERIE