Plameny zachvátily šest domů. Protože ale v Římově nefungoval organizovaný hasičský sbor, stavení lehla popelem. O prvním velkém požáru v obci na Českobudějovicku se zmiňuje zápis v místní kronice z roku 1868. Vlastní stříkačky se obyvatelé dočkali až o čtrnáct let později. „Protože ji ale nikdo neuměl ovládat, byl vydaný příkaz ke zřízení hasičského spolku. Jinak hrozilo, že budou do Římova vysláni hasiči z Budějovic, které bude muset obec platit. V roce 1884 se tak dalo dohromady dvacet mužů, kteří se školili ve Velešíně,“ přiblížil historii římovských dobrovolných hasičů jejich starosta Stanislav Petr.

Místní spolek o víkendu oslavil 140 let svého fungování. Sobotní akci dobrovolníci odstartovali prohlídkou požární zbrojnice. Zatímco zvídavé děti prozkoumávaly zásahové vybavení, pamětníky zaujaly historické černobílé fotografie. „Podívej, tady stojím s tátou. To jsme se fotili při 115. výročí,“ ukazoval svému vnoučeti zarámovaný snímek jeden ze zasloužilých hasičů. Uniformovaní zástupci sboru se v čele se svým starostou následně v průvodu vydali k památníku padlých a válečné hrdiny uctili položením květin. Římovští dobrovolní hasiči pokrývají kromě svého katastru i obce Komařice a Mokrý Lom. Za rok mají kolem deseti výjezdů. „Podíleli jsme se na stavění hrází a likvidaci škod při povodních roku 2002 a předloni jsme vyjeli na pomoc do Českého Švýcarska, kde jsme dohlíželi na požářiště.

Rád vzpomínám na účast v Hasičské fontáně v roce 2018, kdy jsme se v Praze zapojili do oslav stého výročí české státnosti,“ zmínil Petr. Ten ocenil práci svých kolegů, kteří se věnují nastupující generaci hasičů. „Je to více než dvacet let, kdy jsme navázali přátelství s hasiči z rakouského Albrechtsbergu. Vzájemně se navštěvujeme při významnějších příležitostech. Bohužel tentokrát nemohli dorazit, zprostředkovaně nám ale zaslali dárek,“ objasnil Petr. Záhy dodal, že jim Rakušané velmi pomohli například k pořízení stříkačky Rosenbauer.

Při výroční schůzi hasiči vyznamenali své kolegy medailemi za záslužnou práci. Nezapomnělo se ani na dlouholeté členy sboru. Ti služebně nejstarší se k požárníkům přidali už před 60 lety. „Oslavou prokazujete velkou úctu a vděk těm, kteří v nelehkých dobách před 140 lety sbor zakládali. Dělá se to dobrovolně a jsem velice rád, že i v Římově jsou hasičky a hasiči, kteří jsou ochotní ve svém volném čase bez nároku na finanční ohodnocení pomáhat ostatním,“ popřál kolegům starosta krajského hasičského sdružení Jiří Žižka. Ten sbor obdaroval pamětní stuhou. „Ať už se jedná o řešení mimořádných událostí, nebo organizování společenských akcí. Navíc vychováváte novou generaci, která po vás jednou štafetu převezme. Ať se ze svých zásahů vždy vracíte v pořádku,“ dodal Žižka. Celodenní oslavy završila tradiční obvodová soutěž dobrovolných hasičů. Své dovednosti na louce nad jezem řeky Malše předvedlo 44 přihlášených družstev ve čtyřech soutěžních kategoriích. Oslavy V Římově na Budějovicku si o víkendu připomněli 140 let od založení místního hasičského sboru.

zdroj: MF Dnes - Jižní Čechy, 13. 5. 2024, strana 11.