V úterý, 12. června se na svůj pravidelný výlet a setkání vydali Zasloužilí hasiči okresu Plzeň-sever. Tentokrát zavítali na Kožlansko a Chříčsko v nejsevernější části našeho okresu. První zastávkou bylo uctění památky našeho druhého prezidenta Dr. Edvarda Beneše, který se narodil v Kožlanech a právě koncem května letošního roku to bylo již 140 let. Navštívili jsme téměř rodinné muzeum v Kožlanech, což je bývalá škola, kterou Dr. Beneš v dětství navštěvoval. Muzeum je věnováno významným kožlanským rodákům a také tradičnímu hrnčířství. Následovala cesta do obce Chříč, kde před pár lety pan Jakubíček začal renovovat pivovar - tradice vaření piva zde byla zaznamenána již od roku 1567. Srdcem pivovaru je měděná varna s původní technologií přímého dřevního otopu pod měděnou mladinovou pánví. Následovala poutavá beseda spojená s ochutnávkou vyráběných piv, vaří se zde prvotřídní ležák a dále pivovar nabízí také sezónní speciály, svrchně kvašená piva a nově i cider. Za zmínku také stojí to, že pivovar funguje jako chráněná dílna - na pozicích pivovarské chasy dává práci více než třiceti lidem s mentálním, fyzickým i duševním hendikepem.
Pivovar a jeho majitel také inicioval vznik venkovské malotřídní školy Pivoňka a finančně ji podporuje. Tuto školu jsme také navštívili a z úst paní ředitelky jsme byli informováni o celé náplni a chodu této unikátní soukromé školy. Principy školy jsou: vnímání individuality každého dítěte, vytváření přátelské a bezpečné atmosféry, vědomosti, vztahy a dovednosti jsou pro školu stejně důležité a děti vedou k samostatnosti, zodpovědnosti a spolurozhodování. Výuku absolvuje cca 70 dětí od 1. do 9. třídy a děti tráví většinu času jak při výuce nebo v družině venku.
Závěr celého setkání byl společný oběd a posezení při kávě a zákusku. Přítomným Zasloužilým hasičům byla předána pamětní medaile k 160. výročí založení dobrovolných hasičů, kterou si po právu za svou dlouholetou činnost a mnohdy i stále aktivní, zaslouží!!!
 
Alena Foldová
starostka OSH Plzeň-sever