Celostátního setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů u příležitosti 160. výročí se v sobotu 15. června v Telči zúčastnilo přibližně 5 000 hasičů. Průvod se vydal z Panského dvora na historické náměstí Zachariáše z Hradce, kde bylo následně dekorováno všech přítomných 694 praporů. Slavnostního aktu se účastnil předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil. "Je pro mě velkou ctí, že jsem poprvé v historii mohl 13 krajských historických praporů dekorovat Stuhami předsedy Senátu “ uvedl šéf horní komory a dodal: „Práce dobrovolných hasičů si velmi vážím. Nepřispívají totiž jen k ochraně zdraví a životů, ale podílejí se i na rozvoji společenského života v obcích a městech.“ Dekorování se rovněž ujala starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Monika Němečková, náměstci Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Jaroslav Salivar a Dana Vilímková. Dále mezi přítomnými byli také náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Slavomír Bell, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, bývalý generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba a starosta města Telč Vladimír Brtník.

Nejvyšší vyznamenání dobrovolných hasičů – Záslužný řád českého hasičstva – převzal Václav Holásek za mimořádné zásluhy o rozvoj dobrovolného hasičstva a záchranářů v České republice

Po slavnostním dekorování následoval doprovodný program ve kterém se představil Žesťový kvintet Ústřední hudby Armády ČR, Velký dechový orchestr Letovice, Telčská dechovka nebo šermířská škola Ballestra Telč. Připraveny byly i ukázky výškové techniky Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, územního odboru Telč, stejně jako přehlídka historické techniky.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

ODKAZ FOTOGALERIE