V sobotu 13. července se v obci Olešná na Žďársku před domem čp. 26 uskutečnila malá slavnost u příležitosti nedožitých 100. narozenin bezesporu největší osobnosti české a slovenské požární ochrany, funkcionáři celoevropského významu druhé poloviny 20. století, JUDr. Miroslava Řepiského. Na jeho počest z iniciativy místního sboru dobrovolných hasičů byla před domem, kde se svojí manželkou Marií strávili posledních 20 let podzim svého života, odhalena pamětní deska. Součástí malé slavnosti byla i výstavka fotografií z jeho života, jejíž expozici si mohli všichni přítomní prohlédnout v sále hasičské zbrojnice. K rodinnému hrobu na místním hřbitově byla u příležitosti výročí položena i kytice květů. Slavnostní projev přednesl čestný starosta SH ČMS a starosta KSH Kraje Vysočina Jan Slámečka, slavnosti se zúčastnila i delegace hasičů z rodného sboru z Václavovic ve Slezsku. Za krajskou samosprávu pozdravil účastníky malé slavnosti náměstek hejtmana Kraje Vysočina Ing. Vladimír Novotný.

JUDr. Miroslav Řepiský, čestný členy řady SDH po celé republice, byl v roce 1964 jmenován do funkce náčelníka Hlavní inspekce PO Ministerstva vnitra v Praze, o dva roky později byl postaven do čela tehdejšího Federálního výboru Svazu požární ochrany Československa, kde působil 15 roků. Má osobní zásluhu na zřízení první Střední školy požární ochrany ve Frýdku – Místku, stál u zrodu katedry Technické požární ochrany a bezpečnosti průmyslu na Vysoké škole báňské v Ostravě. Téměř 18 let působil jako delegát v mezinárodní hasičské organizaci CTIF. V roce 1993 stál při vzniku Nadace na podporu Centra hasičského hnutí v Přibyslavi, kde byl prvním předsedou Správní rady této nadace. Přesto, že zastával tak významné funkce, zůstal vždy skromným člověkem s uměním naslouchat druhým, ať to byl významný veřejný činitel, či vysoký hasičský náčelník nebo jen řadový hasič z vesnického sboru.

Jeho koníčkem byl zájem o hasičskou historii; v řadě statí sepsaných publikací popsal mezníky a nosné události hasičského hnutí. Významně se podílel na celé řadě projektů směrovaných do dějin vývoje dobrovolných i profesionálních hasičů. To vše jej přivedlo i na myšlenku vybudovat v naší zemi ojedinělé hasičské muzeum. Právě z jeho popudu došlo k záchraně chátrajícího renesančního zámku Zachariáše z Hradce z roku 1560 v Přibyslavi; jeho přestavbou zde vzniklo Centrum hasičského hnutí, ústřední hasičské muzeum SH ČMS a dnes také archiv světové organizace CTIF. V roce 1977 se JUDr. Řepiský stal čestným občanem města Přibyslav; byl nositelem státního vyznamenání Řádu práce, byl mezi prvními, kterým bylo v roce 1984 uděleno nové hasičské vyznamenání – titul Zasloužilý hasič. Obdržel nejvyšší svazové vyznamenání Záslužný řád Českého hasičstva s pořadovým číslem 001. V roce 2005 obdržel z rukou prezidenta mezinárodní asociace hasičů a záchranářů Waltra Egera Čestnou medaili CTIF a v roce 2010 byl jako první uveden do nově zřízené galerie osobností HZS ČR.

JUDr. Miroslav Řepiský zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 86 let dne  23.1. 2011 a je pochován na hřbitově v Olešné. V roce 2014, tedy u příležitosti jeho nedožitých 90. narozenin mu byl na prvním nádvoří zámku v Přibyslavi, odhalen symbolický žulový náhrobek.

text: Luboš Zeman, starosta OSH Žďár nad Sázavou

foto: Dr. Ivo Havlík