tisková zpráva GŘ HZS, Praha 31. července

Severní Makedonie v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádala o pomoc poté, co se kvůli extrémním teplotám, a hlavně silnému větru tamní rozsáhlé lesní požáry vymkly kontrole. Kvůli plamenům tam už museli evakuovat několik vesnic a kromě zničených domů evidují i minimálně jednu oběť. Česká republika vyšle do oblasti vrtulník pro hašení požárů v přírodním prostředí s leteckými záchranáři.

Vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR, odletí dnes ve 12 hodin z letiště Přerov v Olomouckém kraji. Na palubě bude mít kromě posádky také dva letecké záchranáře HZS hl. m. Prahy a velitele zásahu z HZS Moravskoslezského kraje. Modul leteckého hašení míří na letiště v makedonském hlavním městě Skopje, kde by měl mít během mise základnu.

Pro aktuální informace sledujte sociální sítě GŘ HZS ČR. Fotografie a videa z mise budeme také průběžně přidávat do složky „2024_SEVERNI-MAKEDONIE“ na odkazu http://bit.ly//media_hasici.

  

plk. Bc. Martin Kavka

tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 778 547 808

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.