tisková zpráva GŘ HZS, 6. srpna 2024

V první polovině roku evidují hasiči celkem 81 713 událostí, jedná se tak o 13% nárůst oproti loňskému roku. Jednotky požární ochrany nejvíce zaměstnaly dopravní nehody, požáry, ale také technické pomoci. Během mimořádných událostí hasiči zachránili a evakuovali 50 361 osob. Škoda, která vznikla, činila 1 733 mil. Kč.

Nadpoloviční většinu všech událostí tvořily technické havárie, 43 039 případů, z toho se v 88% jednalo o technické pomoci. Došlo tak k nárůstu počtu událostí oproti loňskému roku o 22%. Vyšší počet technických pomocí souvisel se zásahy JPO v důsledku živelných pohrom.

Dopravních nehod hasiči evidují v uplynulých šesti měsících téměř stejný počet jako v loňském roce a to 10 733 případů, během kterých zachránili 11 341 osob.

K požárům hasiči vyjeli celkem 8 914krát. Nejčastěji šlo o požáry v přírodním prostředí, a to 4 255 případů. Při těchto požárech vznikla škoda 32,6 mil. Kč. Druhými nejčastějšími požáry byly požáry objektů a dopravních prostředků, u těch hasiči zasahovali 1 901krát. Vzniklá škoda činila 267,8 mil. Kč.

Mezi velké mimořádné události uplynulého půl roku můžeme zařadit například dopravní nehodu dvou vlaků v Pardubicích, ke které došlo 5. června. Při této události došlo ke srážce osobního a nákladního vlaku. Zasahující jednotky musely z vlakových souprav vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení několik osob. Usmrceny byly 4 osoby a dalších 19 osob se zranilo vč. dvou zasahujících hasičů.

Druhou větší událostí byl požár průmyslové haly ve Frenštátu pod Radhoštěm, který vypukl 11. března. Jednalo se o požár na ploše 90 x 40 m. Po příjezdu hasičů bylo evakuováno z objektu 33 osob bez zranění. Vyhlášen byl zároveň 3. stupeň požárního poplachu. Plameny šlehaly do výšky až 10 m, zároveň s hašením probíhala také evakuace okolních budov. Rozsáhlý požár hasilo celkem 24 jednotek. Přímá škoda se při tomto požáru vyšplhala až na 80 mil. Kč.

Další podrobnější informace ke statistickým informacím o zásazích JPO naleznete v přiloženém dokumentu nebo tabulce viz. níže.

Bc. Lucie Pipiš

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 777 361 800

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ODKAZ NA DOKUMENT V PDF