Abychom podpořili regionální poznávací turistiku, tak jsme se se starostou OSH Louny Jaroslavem Kosinou rozhodli letos pozvat naše Zasloužilé hasiče na poznávací výlet na bývalý strážní hrad Karla IV. a to na Hauenštejn, který se nachází na vršcích Krušných hor, při cestě z Klášterce nad Ohří do Ostrovem nad Ohří.  

Dne 8. 8. 2024 jsme vyrazili v počtu 18 osob ve třech mikrobusech na cestu přes Kadaň a Klášterec, a když jsme vystoupili na parkovišti pod hradem, tak se nikomu moc nechtělo se pustit po strmé cestě směrem ke vstupní bráně hradu. No přesto jsme všichni živi a zdrávi dorazili do hradní pokladny. V té jsme společně obdivovali pestrou nabídku suvenýrů a prodejních předmětů. Pan starosta zatím zakoupil vstupenky, a průvodce nás vyzíval na slíbenou prohlídku pod jeho vedením. Celkově se prohlídka velice všem líbila, i když, zde probíhají i nadále restaurátorské, i stavební práce většího rozsahu. Je co obdivovat.. Pan průvodce je opravdu zapálený odborník a jeden a půl hodinová přednáška nás všechny utvrdila, že je to človíček na svém místě. 

Po prohlídce a nasednutí do vozidel jsme se domluvili, že se někde zastavíme na dobrý oběd a cloumala s námi žízeň, tak padla správná volba na nedaleký pivovar „CHALUPNÍK“ v obci Pernštejn a udělali jsme moc dobře. Po usednutí ke stolům jsme byli obslouženi výborným domácím pivem a velice chutným obědem. Při stolování pan starosta Kosina vedl krátkou řeč, kde pozval přítomné do Domoušic na požární soutěž mládeže dne 15. 9. 2024.  A jelikož jsme my, Zasloužilí hasiči tam byli po dvakráte, přijedeme zase.  Asi tím založíme  novou tradici.  Pozval jsem je též na Krajské setkání zasloužilých hasičů , které pořádá OSH Teplice a to v termínu 26.9.2024 na požární stanici Osek. Posléze jsem seznámil a pozval přítomné na další letošní poslední setkání a to 3. 10. 2024 na exkurzi tunelů „Panenská“ u Petrovic. Tato exkurze bude náročnější na fyzičku.

Po příjemném odpočinku a gastronomických požitcích, jsme se odebrali směrem ke svým domovům s myšlenkou, že se opět uvidíme ještě párkrát v tomto roce na dalších setkáních a probereme, co jsme tentokrát nestihli.  

 

Vedoucí aktivu ZH OSH Louny

Václav Hančar