tisková zpráva GŘ HZS, Praha 15. 8. 2024

V řeckých Athénách je predikováno extrémní riziko požárů. Český tým vystřídá vyčerpané místní jednotky a zapojí se do monitorování a preventivního nasazení v nejrizikovějších oblastech.

Dnes ráno dorazili čeští hasiči po třech dnech cesty do nejvíce zasažené oblasti řeckých Athén. Po příjezdu se setkali s českým velvyslancem a velením řeckých hasičů. Řešily se zejména postup a místo nasazení českého týmu.

V oblasti Athén stále hrozí extrémní riziko požárů. Místní hasiči jsou vyčerpaní likvidací předchozího rozsáhlého požáru. Český tým tak bude operativně nasazován v rozsáhlé oblasti tak, aby vystřídal místní jednotky. V Řecku panují vysoké teploty, a proto je důležité, aby docházelo k častějšímu střídání hasičů. Český tým se také zapojí do monitorování a preventivního nasazení do nejrizikovějších oblastí.

Spolu s českými hasiči jsou v Řecku nasazeny také týmy z Itálie, Francie, Rumunska nebo Srbska. Pozemní tým České republiky byl v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie Řeckem akceptován jako první.

Český 75členný tým složený z příslušníků HZS ČR, ZZS hl. m. Prahy a pracovníků technické podpory by měl být v Řecku zatím nasazen na období deseti dnů.

 

Bc. Lucie Pipiš

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 777 361 800

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.