V pátek 2. srpna 2024 jsme přivítali na plánovanou návštěvu slovenské kolegy, hasiče z Územního odboru DPO SR Nitra, se kterými jsme přede dvěma roky navázali spolupráci. Slovenskou delegaci zastupovali Peter Kunkela, čestný předseda OV Nitra, Juraj Kunkela, okresní velitel OV Nitra, Václav Macek, člen pléna OV Nitra a Zdenek Polívka, člen pléna OV Nitra.  Naši bratři hasiči dorazili v odpoledních hodinách do Doudleb nad Orlicí, kde už jsme na ně v hasičské zbrojnici čekali. Po krátkém uvítaní a malém občerstvení po dlouhé cestě, se odjeli ubytovat.  Velké poděkování patří panu Petru Dujkovi, majiteli zámku Doudleby nad Orlicí, který je mimochodem také členem místního SDH, a opět nezištně poskytl našim přátelům ubytování v apartmánech zámeckého areálu. 

V dalším programu prvního dne, byla návštěva a prohlídka nové hasičské zbrojnice v nedalekém Potštejně. Místní hasiči provedli hosty po zbrojnici a ukázali jim nejenom techniku, ale i zázemí nové budovy. Další zastávkou byly Lhoty u Potštejna, kde letos slavnostně otevřeli přístavbu zbrojnice a dnes už v ní stojí cisterna CAS 20 S2Z Mercedes Benz Atego, která byla bezplatně převedena z HZS Královéhradeckého kraje.  Po prohlídce obou objektů a techniky jsme se vrátili do doudlebské zbrojnice. Doudlebští hasiči již připravili večeři a další občerstvení.  Tam již dorazili všichni účastníci setkání, takže mohly proběhnout nezbytné oficiality, přípitek na zdraví a další spolupráci a předání vzájemných darů a upomínkových předmětů. Po večeři se rozvinula diskuse na téma hasiči, porovnávání práce a zkušeností u nás a na Slovensku. Shodli jsme se na tom, že vždy je na prvním místě ochrana života a majetku dle hesla „ Bližnímu ku pomoci.“

Na druhý den v sobotu jsme a našimi přáteli zavítali do soukromé Mini zoo ve Chvojenci. Zde chovají kočkovité šelmy levharty, rysy, pumy americké, karakaly, tygry i lvy a s průvodcem je možné prohlédnout si více jak 30 šelem z bezprostřední blízkosti. Vztah a hlavně důvěra chovatelů k šelmám je až neuvěřitelná, ale jsou odchovávány již od jejich narození.

Blížilo se poledne a tak jsme zavítali do nedaleké „Staroholické“ hospůdky. Po dobrém obědu jsme potom zamířili do Třebechovic pod Orebem na prohlídku velice známého Proboštova betlému, jenž je sestaven z více jak 2000 součástí. Mimo jiné obsahuje 351 figurek, z toho jich je přes 200 pohyblivých. Přátelé ze Slovenska ocenili jak výtvarné provedení, tak i unikátnost techniky převodů, soukolí a všech součástí, které uvádějí betlém do pohybu.

Další cesta nás zavedla do Nového Města nad Metují, kde si naši hosté mohli prohlédnout historické náměstí, které je lemováno podloubím a bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Pak následovala krátká zastávka hasičské zbrojnici SDH Podbřezí-Skalka a již jsme směřovali do Dobrušky a to konkrétně na zajímavou prohlídku pivovaru.

Ukončení dne bylo pak v pivovarské restauraci a mohli jsme zde ochutnat různá dobrušská piva. Zde byla také podávána večeře a při dobrém jídle, pití a povídání nám čas utíkal jako voda a tak jsme se po celodenním putování večer ukončili.  

Nedělní ráno už bylo završením třídenní návštěvy slovenských přátel, a skončila tam, kde začala, tedy v klubovně doudlebských hasičů. Při snídani jsme si připomenuli prožité události a zážitky uplynulých dnů. Také jsme se shodli na tom, že ač se naše cesty ve společném státu bohužel rozdělily, máme k sobě stále velmi blízko.

Kolegové ze Slovenska poděkovali za hezké společné chvíle a pozvali nás na přátelskou návštěvu v příštím roce 2025. Přišel čas, kdy se s námi naši slovenští přátelé rozloučili, ještě srdečné stisky rukou a vyrazili směr Slovensko do svých domovů.

Nezbývá než poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě této akce. Organizátorům, doudlebským za zajištění zázemí, všem účastníkům a dalším a dalším, kteří se po tři dny podíleli na zdárném průběhu setkání.

 

Za Výkonný výbor OSH Rychnov nad Kněžnou

Jan Hartman