tisková zpráva GŘ HZS, v Praze 27. září 2024

Zima pomalu ale jistě klepe na dveře a s ní začíná také každoroční topná sezóna. Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území ČR každoročně stoupá. S tím samozřejmě stoupá také způsobená škoda, která v mnoha případech dosahuje řádů desetitisíců až milionů korun, pokud dojde k rozšíření požáru

Hasiči v loňském roce řešili 1 262 případů spojených s požárem sazí v komíně.  Celková škoda, která při těchto požárech vznikla, činila více než 90 mil. Kč. Hasiči během požárů zachránili a evakuovali 161 osob. Nejnáročnější byl měsíc únor, kdy jednotky PO vyjížděly celorepublikově k 266 případům požáru sazí v komíně.

Kotle, krbová kamna a hlavně komíny by před zimní sezónou měl prohlédnout odborník, protože nejvíce požárů vznikne přímo v komíně, kde dojde ke vznícení nevyčištěných sazí.

Co dělat, když přeci jen k požáru komína dojde? 

Okamžitě přestaneme topit. Pokud je to možné, vybereme topeniště a hned odstraníme veškerý hořlavý materiál z blízkosti komína. Zavoláme na linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehasíme vodou, mohlo by dojít k popraskání nebo destrukci komína. Raději zvolíme písek. V žádném případě však nelze doporučit provádět hašení svépomocí přímo ze střechy.

Nejlepší způsob, jak požárům komínů předejít, je pravidelná kontrola spalinové cesty. Ta se provádí po vyčištění, a to posouzením konstrukčního provedení spalinové cesty (včetně připojení spotřebiče paliv), posouzením provozuschopnosti komína, posouzením přístupu ke komínu, posouzením stavebně technického stavu spalinové cesty a zajištěním požární bezpečnosti stavby.  

Revize spalinové cesty se provádí

  • před uvedením nové spalinové cesty do provozu,
  • při změně druhu paliva,
  • před připojením spotřebiče do nepoužívané spalinové cesty,
  • před výměnou spotřebiče za jiný druh, typ, výkon nebo po komínovém požáru,
  • při vzniku trhlin u používané spalinové cesty.

Revizi provádí osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví a zároveň revizním technikem spalinových cest. Kontrolovat a čistit spalinovou cestu nám ukládá zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů a prováděcí vyhláška č. 34/2016 Sb., o čistění, kontrole a revizi spalinové cesty.

 

Minimálně jednou do roka však musí komín prohlédnout kominík. Správní trest za nedodržování pravidelných kontrol a revizí je poměrně vysoký. Pokud údržbu zanedbáme, může fyzická osoba dostat pokutu až do výše 10 000 Kč, v případě vzniku požáru se částka může vyšplhat až na 25 000 Kč.

 

por. Bc. Lucie Pipiš

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 777 361 800

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.