Pravidelné Setkání Zasloužilých hasičů (dále jen „ZH“) Ústeckého kraje, proběhlo tentokrát dne 26. září 2024 od 9:30 hod. na požární stanici SDH Osek v okrese Teplice, za hojné účasti 43 zasloužilých hasičů. 

Pro všechny byl připraven, mimo samotné jednání, bohatý program a malé občerstvení. Exkurze v elektrárně Ledvice byla velice zajímavá. Celou skupinu přivítal pan průvodce, který nás uvedl do kinosálu a seznámil všechny přítomné s bezpečností pohybu v prostorách elektrárny. Seznámil nás rovněž s technickými daty, kapacitou výroby a distribucí elektrické energie. Na závěr prohlídky jsme vystoupali výtahem do 28. patra a posléze asi 40 schodů na střešní vyhlídku ve výšce 144 metrů nad samotným kotlem pro výrobu páry. Rozhled nebyl pro nepřízeň počasí dokonalý, ale přesto, pohled to byl vskutku výjimečný.

Díky Tomášovi Mikšovskému, místostarostovi KSH ÚL, jež pro nás zajistil přepravu autobusem, byly přesuny mezi místy jednání bezpečnější a rychlejší, velice vyhovovaly starším pro různá zdravotní omezení. Z elektrárny jsme se dále přesunuli do prostor Cisterciáckého kláštera v Oseku, který byl založen již v 11. století. Jedná se o barokní stavbu, úctyhodnou kulturní památku, jež je přímo nabita historickými skvosty, od varhan až po sochy a obrazy. Prohlídka s průvodcem byla také velice zajímavá a náročná. 

Na výborný oběd a ukončení společného dne jsme se opět vrátili na požární stanici Osek, kde proběhla všeobecná a zajímavá diskuze mezi účastníky. Samotný závěr provedl starosta KSH Ústeckého kraje Jiří Henc. Seznámil přítomné s úkoly, které ještě zbývají vykonat do konce tohoto roku a pěkně poděkoval za příjemně strávený den paní starostce OSH Teplice Vieře Nejedlé, která to vše perfektně připravila a organizovala.

Za všechny moc děkujeme.     

Další setkání ZH proběhne v okrese Litoměřice a to 11.9. 2025 a v roce 2026 v okrese Chomutov.

Po ukončení celé akce jsme se bohatší o zážitky a s dobrou náladou všichni odebrali do svých domovů, s pozdravem, tak zase příští rok ahoj a děkujeme.

 

Za AZH Ústeckého kraje 

Václav Hančar