Druhé setkání Zasloužilých hasičů z Plzeňského a Karlovarského kraje kterého se zúčastnilo 90 hasičů a hasiček z obou krajů se uskutečnilo 19. září. Nejprve si účastníci prohlédli Národní kulturní památku Vodní hamr v Dobřívě, který je unikátní technickou památkou. Jedinečnost spočívá ve funkčnosti celého zařízení a dochovaném stavu z konce 19. a počátku 20. století. Nedílnou součástí je výheň a kovářské předváděcí pracoviště, kde mohli účastníci shlédnout kování a další činnosti šikovných kovářů a ocenili jejich šikovnost. Následně proběhlo tradiční fotografování všech účastníků a pak podle jednotlivých okresů. Poté se všichni přemístili do Strašické restaurace, kde probíhalo jednání aktivu, které zahájil vedoucí Aktivu ZH PK pan Albert Jíra. Ve zprávě o činnost Aktivu ZH PK seznámil přítomné s činností od posledního setkání v roce 2023 až do přípravy dnešního setkání. Josef Černý starosta KSH PK ve svém vystoupení ocenil aktivitu všech členů. Vyzdvihl účast řady SDH z Plzeňského kraje se svými historickými hasičskými prapory v Telči. Hovořil o soutěžích a výsledcích družstev a jednotlivců mladých hasičů, dorostu, žen a mužů v postupových soutěžích. Ocenil i význam akce Požární ochrana očima dětí včetně jejich ocenění.                                                                                                                                         

V diskusi vystoupil Jiří Petrželka z OSH Domažlice a seznámil s činnosti jejich aktivu ZH, který v letošním roce slaví 20 let. Za AZH při OSH Klatovy vystoupil Václav Drha, který seznámil s činností aktivu. Každoročně pořádají setkání členů AZH při OSH Klatovy, organizují pro ně zájezdy, v letošním roce to bylo do Hasičského muzea v Přibyslavi. Dalším diskutujícím byl vedoucí AZH Plzeň-Jih Josef Křen. Hovořil o setkání ZH, prohlídce Domu historie Přešticka, prohlídce závodu ve Dnešicích a připravovaném zájezdu na letiště Líně. OSH Rokycany Miloš Svoboda hovořil o přípravě tohoto setkání, vedoucí AZH Plzeň- sever František Hanus poděkoval za pěkně připravené setkání. Hovořilo o setkání ZH na Kralovicku a návštěvě Zemědělského družstva v Kralovicích. AZH Tachov členové AZH pomáhají v rámci OSH i ve svých sborech.

Závěrem informoval přítomné Václav Lašek předseda Krajské revizní rady PK s činností KKRR a hospodařením KSH.

Setkání se zúčastnili starosta KSH Josef Černý, náměstek starosty KSH Karlovarského kraje a vedoucí KAZH Stanislav Hubáček. Alena Foldová starostka OSH Plzeň-sever, Jaroslav Šimáček starosta OSH Klatovy, starosta OSH Rokycany Miroslav Frost.

Všichni účastníci se již těší na setkání v roce 2025, které se uskuteční v Karlovarském kraji.

Josef Černý

starosta KSH Plzeňského kraje