První část cvičení byla připravena už v dubnu 2023 formou exkurze u Správy informačních technologií města Plzně, seznámení s činností Hasičského záchranného sboru Správy železnic, návštěvou na centrální hasičské stanici Plzeň-Košutka Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a seznámení s činností Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Druhá část 10. ročníku cvičení se konala 28. září 2024 v Prášilech na Šumavě. Tématem cvičení byl požár lesního porostu, dálková doprava vody a D - program. Dálková doprava vody byla vedena přes 1 km od řeky k místu události. Za okres Strakonice se zúčastnily následující jednotky SDH: Skaličany, Blatná, Tchořovice, Sedlice, Předslavice, Přechovice, Čejetice, Čepřovice, Drahonice a za okres Písek i Mirotice v početním stavu 55 členů. Společně s jednotkami okresu Klatovy a jednotkou Správy Národního parku Šumava (dále jen „SNPŠ“)  jsme cvičení zahájili na hasičské zbrojnici v Prášilech. Zde proběhlo přivítání všech jednotek a představení hostů. Úvodního slova se ujal pan Petr Šrail, velitel JPO SNPŠ a pan Bohumír Bucifal, velitel jednotky SDH Sušice. Taktické cvičení bylo rozděleno na část teoretickou, kterou zahájil ředitel územního odboru Klatovy, HZS Plzeňského kraje pan plukovník Ing. Aleš Bucifal. Seznámil přítomné s legislativou a novinkami v souvislosti s lesními požáry. Dále jsme byli seznámeni s pravidly plnění vodou letecké hasící techniky (letadla, vrtulníky), se zásadami, jak přijíždět a kde se bude shromažďovat přijíždějící technika, seznámení s D - programem a dalšími zásadami, jak přistupovat k problematice lesních požárů na Šumavě. Zde bylo řečeno i pár poznatků, jak vést radioprovoz v případě živelných pohrom a větrných smrští.

Další částí byla porada velitelů jednotek a seznámení se s plánem cvičení. Vlastní cvičení bylo zahájeno panem Petrem Šrailem na letišti v Prášilech, kam se postupně přesunuly všechny jednotky. Pro nepřízeň počasí se na místo nedostavilo domluvené letadlo. Zde byl představen D – program a nádrž na 25 tis. litrů vody, kterou jsme do plna naplnili. Strava a pitný režim byly zajištěny v místě cvičení formou cateringu.

Cvičení bylo ukončeno v cca 15 hodin, kdy se zhodnotila celá akce, bylo poukázáno na nedostatky, popř. postřehy cvičících členů. Celkově byla celá akce hodnocena kladně i přes menší nedostatky a problémy. Cvičící si vše vyzkoušeli v reálných podmínkách. Cílem cvičení byla teoretická příprava a praktické realizace dálkové dopravy, což bylo splněno. Cvičení se zúčastnilo celkem cca 100 členů.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě a vedení cvičení, především panu Bohumíru Bucifalovi, panu Petru Šrailovi a členům SNPŠ. Počasí nám moc nepřálo, ale zájem jednotek a členů byl veliký. Proto i jim patří veliké poděkování.

dne 30. září 2024

Ing. Pavel Škarda

vedoucí cvičení za JPO okresu Strakonice, vedoucí ORR, náměstek starostky OSH Strakonice