tisková zpráva GŘ HZS, v Praze, 3. října 2024

Včasné zjištění požáru je pro záchranu lidských životů rozhodující. Takzvané hlásiče požáru výrazně zvyšují šance na přežití. Tři ze čtyř obětí požárů totiž neuhoří, ale zemřou kvůli nadýchání se toxických zplodin hoření. Nebezpečí hrozí zejména, když lidé spí a požár včas nezjistí. Požár v budově může pomoci detekovat buď elektrická požární signalizace (EPS), nebo autonomní hlásič požáru.

Systém EPS se využívá ve velkých objektech jako jsou výrobní a kancelářské prostory nebo obchodní domy. Signál o zachyceném kouři přijímá specializovaná ústředna, která ve většině případů upozorní HZS ČR. V loňském roce hasiči vyjeli ke 139 požárům detekovaným přes EPS případně EZS (elektronické zabezpečovací systémy), v letošním roce do konce srpna řešili 117 takových případů.

Autonomní hlásiče požáru (kouře) jsou jednoduché přístroje určené k instalaci v domácnostech. Fungují tak, že včas detekují vznikající požár, respektive kouř z požáru, a vyvolají poplach silným akustickým signálem. Tím na požár upozorní osoby v budově, které pak mohou požár buď samy včas zlikvidovat, anebo se z prostoru evakuovat a přivolat hasiče.

Samotný požár přitom není tím nejhorším nebezpečím. Daleko rychleji a tišeji než oheň se po budově šíří kouř a i malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami. Bezvědomí a následně smrt člověka mohou způsobit už dvě až tři vdechnutí!

 

  • Minimální varianta:

Schodiště, předsíň.

  • Střední varianta:

Schodiště, předsíň, ložnice,

obývací pokoj.

  • Maximální varianta:

Do všech místností kromě WC

a koupelny.

Nevhodné umístění:

  • prašné a velmi vlhké prostory
  • blízkost ventilátorů, tepelných zdrojů, svítidel nebo jiných zdrojů tepla
  • vrcholy půdních prostorů střech tvaru písmene „A“
  • prostory s vysokou koncentrací cigaretového kouře, výparů barev, rozpouštědel a výfukových plynů.

Autonomních hlásičů požáru existuje poměrně velké množství, od základních typů až po kombinované, které se dokáží připojit na domovní wifi a upozornění posílat i přes telefon. Je také možné vzájemně propojit několik hlásičů s tím, že v případě výstražné reakce jednoho, jsou zapnuty i hlásiče ostatní.

Doporučujeme je ale vždy nakupovat výhradně u specializovaných prodejců a pouze takové výrobky, které odpovídají platným normám a mají označení „CE“.

 

MgA. Klára Ochmanová

tisková mluvčí

MV – generální ředitelství HZS ČR

mobil: 775 474 763

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.