Informace k novým povinnostem pro Dohody o provedení práce platné k 1.7.2024

 

Od 1.7.2024 mají zaměstnavatelé , kteří mají zaměstnance na Dohodu o provedení práce nové povinnosti.

  1. Povinnost registrovat se jako zaměstnavatel platí pro všechny, kteří zaměstnávají zaměstnance na DPP (bez ohledu na účast na nemocenském a důchodovém pojištění). Přihlásit se do registru zaměstnavatelů ČSSZ je potřeba nejpozději do července 2024.

Formulář pro přihlášení : https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/prezam  ( je možné odeslat elektronicky - podepsat přes datovou schránku )

Přihlášku do registru zaměstnavatelů je možné vygenerovat přímo v programu POHODA v agendě Správa sociálního zabezpečení dostupné v nabídce Mzdy/Seznamy. V agendě vybereme příslušnou správu sociálního zabezpečení a v tiskových sestavách zvolíme formulář Přihláška do registru zaměstnavatelů.

  1. Hlásit DPP na OSSZ

Zaměstnavatel elektronicky hlásí seznam všech zaměstnanců na DPP (pojištěné i nepojištěné) a výši jejich příjmu.

Hlášení zasílá měsíčně prostřednictvím personálního SW nebo ePortálu ČSSZ, v termínu do 20. dne následujícího měsíce.

Poprvé za měsíc červenec 2024 do 20. srpna 2024. V tomto termínu musí zaměstnavatel přihlásit i zaměstnance na DPP, kteří mají uzavřenou dohodu, ale nic si v červenci nevydělali. Ukázka formuláře je v příloze - na CSSZ se formulář bude odesílat elektronicky přes ePortál ČSSZ (cssz.cz) nebo přímo přes datovou schránku.  Na stránkách CSSZ bude k dispozici od 1. 8. 2024.     

                    Varianta 1) SDH/OSH/KSH má zaměstnance pouze na DPP s příjmem pod stanovený limit ( pro rok 2024 to je 10 000,- Kč )

Pokud zaměstnavatel ( SDH, OSH, KSH ) bude zaměstnávat pouze zaměstnance na DPP, kterým v daném měsíci nevznikne účast na pojištění (zaměstnanec nebude mít žádné příjmy, nebo příjem pod limitem 10 000,-Kč – do konce roku 2024), pak za tento měsíc zaměstnavatel přehled podávat nebude. Doporučujeme přesto oznámit OSSZ:

„Oznamujeme, že máme zaměstnance pouze na DPP s příjmem do 10 000,-Kč za měsíc a nebudete tedy podávat Přehledy o výši pojistného.“  

Zaměstnavatel, který bude zaměstnávat zaměstnance vykonávající pracovní činnost na základě Dohod o provedení práce, bude měsíčně podávat (za předpokladu, že příjem zaměstnance bude pod 10 000,-.Kč) pouze „Výkaz DPP (zde se jedná o novou povinnost), na kterém se budou vykazovat údaje pouze za zaměstnance na DPP (jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození ( nebylo-li rodné číslo přiděleno), datum nástupu tohoto zaměstnance do zaměstnání a datum skončení zaměstnání a výše příjmů za předcházející měsíc).

Povinnost podat Výkaz DPP se týká všech zaměstnavatelů, kteří mají zaměstnance na základě dohody o provedení práce a nastoupili do zaměstnání (začali vykonávat práci).

Výkaz se podává za všechny měsíce v období od nástupu do zaměstnání do zaměstnání do skončení zaměstnání včetně těch měsíců, ve který byl příjem nula.

                     Varianta 2) SDH/OSH/KSH má zaměstnance na smlouvu nebo DPČ a na DPP

Pokud zaměstnavatel v určitém měsíci nezúčtuje svým zaměstnancům žádné příjmy, nemá povinnost podat „nulový“ Přehled o výši pojistného (je však vhodné tuto skutečnost sdělit OSSZ, resp. OSSZ by zaměstnavatele vyzvala, aby přehled předložil nebo sdělil, že nemá povinnost jej předložit). V opačném případě, je povinný podat každý měsíc „Přehled o výši pojistného“.

Zaměstnavatel, který bude zaměstnávat zaměstnance, bude měsíčně podávat tedy dva tiskopisy – „Přehled o výši pojistného“ (ten podávají standardně všichni zaměstnavatelé) a tzv. Výkaz DPP (zde se jedná o novou povinnost), na kterém se budou vykazovat údaje pouze za zaměstnance na DPP (jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození, nebylo-li rodné číslo přiděleno, datum nástupu tohoto zaměstnance do zaměstnání a datum skončení zaměstnání a výše příjmů za předcházející měsíc).

 

V případě dotazů se obracejte na :

  • Andreu Pacalovou  , email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel: 724349633
  • Olgu Šímovou , Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel: 702 253 140

Přílohy: