ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:         

VV SH ČMS:      M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, R. Dudek, J. Salivar, D. Vilímková, O. Lacina, J. Žižka, J. Henc, J. Brychcí, T. Letocha, J. Polanský, S. Kotrc, R. Kučera, V. Liška, P. Říha, N. Fenclová – 17 osob

Přizváni:           R. Fešar, J. Netík, T. Vosyková, M. Štěpánek, V. Švubová, M. Žouželka

Omluveni:        Z. Nytra, J. Orgoník, A. Minář, I. Kraus, J. Slámečka, K. Barcuch, M. Čížek, J. Fialová, I. Špačková,

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                Václav Liška

                                   Jiřina Brychcí

                                                                                                                                         

M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení změny programu.

Usnesení č. 58/27-6-2024:      VV SH ČMS schvaluje předložené materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a změnu programu jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

 

2) Kontrola plnění usnesení

materiál byl zaslán elektronicky

70/27-4-2023:

Plnění: trvá

28/22-­2-2024:

Plnění: v řešení

45/30-5-2024:

Plnění: b) v řešení c) splněno

48/30-5-2024: 

Plnění: v řešení

53/30-5-2024:

Plnění: v řešení – bude zpracováno do dalšího jednání VV SH ČMS dne 19. 9. 2024

54/30-5-2024:

Plnění: v řešení

55/30-5-2024:

Plnění: a) v řešení, b) splněno

 

Usnesení č. 59/27-6-2024:    VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS ze dne 13. 6. 2024

 

M. Němečková přednesla body jednání Vedení SH ČMS:

  • Starostka informovala VV o schválení rozpočtů na jednotlivá mistrovství. Navrhované rozpočty reagují na skutečnosti roku 2023, rozpočtované částky jsou obdobné jako v předchozím roce. V případě MČR PS se v rozpočtu odráží vyšší náklady spojené s účastí zahraničních družstev a rovněž spojené s dopingovou kontrolou.
  • Vedení schválilo složení delegace na mezinárodní soutěž mladých hasičů v disciplínách CTIF a motivační odměny za sportovní výsledky roku 2024.
  • Bidmon seznámil se stavem přípravy Celostátního setkání historických praporů SDH v Telči.
  • Vedení projednalo dokumentyNadaci na podporu hasičského hnutí „Analýza a návrh řešení nového dotačního titulu – podpora Centra hasičského hnutí Přibyslav“ a „Investiční portfolio – aktuální stav nadace“.
  • Starostka informovala členy vedení o výsledku veřejnosprávní kontroly z Národní sportovní agentury.

„Při kontrole hospodaření kontrolované osoby s prostředky ze státního rozpočtu, z kapitoly 362 Národní sportovní agentura, roku 2023, v kontrolovaných oblastech, u kontrolovaného vzorku operací, nebyly shledány nedostatky“.

  • Vedení aktualizovalo kalendář akcí zahraničních akcí s účastí SH ČMS.
  • Změna nájemce v HD: Prodejna Juwital ukončila svůj provoz v Hasičském domě. Prostory jsou již pronajaty jinému nájemci (masérské a kosmetické služby).
  • Hasičský hotel: Vedení schválilo dodatek k nájemní smlouvě, který řeší prodloužení smlouvy o dva roky a navýšení nájemného.
  • Žádosti Policie ČR: Do datové schránky sdružení byla doručena žádost o součinnost při řešení ublížení na zdraví z nedbalosti (okres Havlíčkův Brod, oddělení Chotěboř). Dítě – 6 let bylo zraněno při nácviku požárního útoku. Dále byla doručena podobná žádost od Policejního ředitelství Praha (součinnost při tvorbě metodiky šetření výše uvedených případů).
  • Grant Ministerstva obrany: V souvislosti s vypsaným grantem MO a jeho podprogramy (107992 Podpora branně-sportovních a technických aktivit obyvatelstva, 107994 Příprava občanů k obraně státu) byla žádost o grant podaná SH ČMS schválena. Grant je určen pro vzdělávací aktivity z oblasti ochrany obyvatelstva a skupinám SDOO. Budou realizovány 4 kurzy, po celé ČR. Ukončení projektu by mělo v listopadu 2024.
  • Špačková informovala vedení o výsledcích výběrového řízení na výrobu webových stránek. Bylo osloveno 7 dodavatelů. Na základě předložených nabídek a osobních konzultací se všemi oslovenými subjekty, se hodnotitelé shodli, že aktuálním potřebám sdružení s ohledem na náročnost a specifičnost jeho požadavků, nejlépe odpovídá nabídka společnosti WDF, s.r.o., Lazarská 13/8, 120 00 Praha 2, IČO: 24836974. Nabídky obsahovaly i doporučení veřejných institucí či komerčních subjektů, pro které daná firma v minulosti realizovala zakázky.
  • Náměstkyně Dana Vilímková na základě jednání ÚORVO vznesla dotaz na specifikaci dodavatelů k novým položkám stejnokrojového předpisu. Návrh ÚORVO obsahoval uvedení konkrétních dodavatelů, od kterých by se položky mohly objednávat. Vedení se shodlo, že je vhodnější stanovit přesnou specifikaci materiálového složení včetně gramáže, čísla barevnost, vazby, atd. a střihu (vzoru) nikoliv konkrétního dodavatele.

 

Usnesení č. 60/27-6-2024:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

4) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

M. Němečková předložila Plán kontrolní činnosti VV SH ČMS a požádala o stanovení termínů neprovedených kontrol.

 

Usnesení č. 61/27-6-2024:    VV SH ČMS bere informace z jednání ÚKRR na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

5) Stav příprav MČR družstev mužů a žen v požárním sportu, MČR dorostu v požárním sportu

 

 

D. Vilímková seznámila přítomné se stavem přípravy MČR dorostu v PS.

M. Němečková vyjádřila obrovské poděkování za organizaci MČR hry Plamen MSH Praha a všem dobrovolníkům, kteří se na organizaci akce podíleli. Rovněž seznámila členy VV s děkovným dopisem od SDH Oznice.

 

Usnesení č. 62/27-6-2024:      VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

6) XXIV. mezinárodní soutěž mladých hasičů v disciplínách CTIF

 

M. Němečková informovala přítomné o průběhu příprav XXIV. mezinárodní soutěž mladých hasičů v disciplínách CTIF v Trentinu. Soutěž se uskuteční v termínu od 21. července do 28. července 2024. Delegace: 4 družstva MH + 8 vedoucích + 1 vedoucí delegace + 1 fyzioterapeut + 1 trenér + 4 řidiči + 1 PR pracovník + 4 rozhodčí + 1 člen MKHS CTIF = celkem 63 osob. Delegaci povede M. Němečková, trenérem byla vedením jmenována T. Pohanková.

Návrh na motivační odměny za sportovní výsledky na mezinárodní soutěži byl postoupen ČNV CTIF. Hlasování proběhlo per rollam, návrh SH ČMS byl schválen.

 

Usnesení č. 63/27-6-2024:       VV SH ČMS bere informace na vědomí.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

7) Hodnocení akcí – Celostátní setkání historických praporů, Republikové vyhodnocení POODM

 

J. Bidmon zhodnotil průběh Celorepublikového setkání historických praporů SDH. Vyjádřil poděkování především starostce OSH Jihlava a všem dobrovolníkům, kteří se na akci podíleli, rovněž tak provozovateli Panského Dvora Telč za spolupráci při akci.

M. Němečková doplnila, že příští podobná akce by měla mít širší doprovodný program, naplněný hasičskou tematikou (žebříkové cvičení, vystoupení přípravek, sekyrkové cvičení apod.)

V. Liška upozornil, že mezi praporečníky bylo více mladých lidí než v minulých letech, což je velmi potěšující.  

T. Vosyková zpracovala seznam SDH, které se setkání praporů nezúčastnily, ačkoliv se přihlásily.

O tomto tématu se vedla diskuze. Některé sbory žádají i přes neúčast o stuhu.

M. Němečková požádala VV, aby bylo dodrženo usnesení z VV SH ČMS ze dne 22. 6. 2023 č. 96/22-6-2023:  Stuhu  nelze udělit žádnému SDH nebo OSH, pokud se neúčastní setkání v Telči.

Podpořila návrh V. Lišky, aby byly stuhy věnovány do hasičských muzeí.

Na toto téma se mezi členy vedla diskuze, ze které vzešlo následující usnesení.

 

Usnesení č. 64/27-6-2024:       VV SH ČMS

  1. ukládá T. Vosykové připravit a odeslat děkovný dopis všem zúčastněným SDH;
  2. ukládá T. Vosykové informovat OSH o odeslání děkovného dopisu vč., přehledu SDH, které se na akci přihlásily, ale nezúčastnily se;
  3. schvaluje návrh, věnovat pamětní stuhy do hasičských muzeí;
  4. schvaluje návrh, aby byly stuhy věnovány zahraničním partnerům;
  5. schvaluje návrh, aby byly stuhy věnovány praporům GŘ HZS ČR, HZS krajů a jiným významným institucím.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

N. Fenclová zhodnotila průběh celorepublikového vyhodnocení soutěže POODM na hradě Bouzov. Celkem se zúčastnilo 182 osob. Vyjádřila poděkování na hrad Bouzov a starostce KSH Olomouckého kraje.

M. Němečková požádala o změnu harmonogramu PO očima dětí 2025 tak, aby celorepublikového vyhodnocení neprobíhalo na konci června. Dále požádala členy VV SH ČMS a zejména starosty KSH, aby zajistili součinnost a podporu oceněným v celorepublikovém kole např. s dopravou na místo.

Usnesení č. 65/27-6-2024:       VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

8) Návrhy na vyznamenání

materiál byl předložen písemně

M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání a požádala o schválení.

D. Vilímková upozornila, že u jednoho návrhu o vyznamenání zdůvodnění neodpovídá požadovanému typu vyznamenání: Zásluhy o výchovu. Jedná se o OSH Brno – venkov, SDH Viničné Šumice.

 

Usnesení č. 66/27-6-2024:      VV SH ČMS

  1. ukládá T. Švejdové vrátit návrh SDH Viničné Šumice k doplnění zdůvodnění tak, aby odpovídalo požadovanému vyznamenání;
  2. schvaluje všechna předložená vyznamenání s výjimkou návrhu uvedeného v bodě a) usnesení č. 66/27-6-2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

9) Různé

Rozpis konání republikových akcí SH ČMS

  • Němečková požádala přítomné, dle usnesení č. 54/30-5-2024, o doplnění pořadatelství MČR v běhu na 60 m s překážkami v letech 2025, 2026 a ZHVB na rok 2026. Na tuto výzvu nikdo z přítomných nereagoval, proto navrhla prodloužení termínu do dalšího jednání VV SH ČMS dne 19. 9. 2024.

 

Usnesení č. 67/27-6-2024:    VV SH ČMS prodlužuje trvání usnesení č. 54/30-5-2024 do dalšího jednání VV SH ČMS dne 19. 9. 2024. V případě, že se o pořadatelství nikdo nepřihlásí, proběhne losování pořadatelského KSH.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

Usnesení č. 68/27-6-2024:    VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR vypracovat vyhodnocení plnění úkolů z Koncepce činnosti příslušných úseků. Termín: 19. 9. 2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

Usnesení č. 69/27-6-2024:    VV SH ČMS ukládá všem svým členům VV SH ČMS projednat ve svých KSH návrhy změn Hlášení o činnosti a zaslat je na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Termín: 19. 9. 2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Dopis OSH Česká Lípa

  • Němečková okomentovala dopis od OSH Česká Lípa, který se týká rozporu o vzniku prvního českého sboru dobrovolných hasičů. Žádají o přehodnocení historických skutečností, nové sepsání historických faktů a ustanovení prvního českého sboru dobrovolných hasičů SDH Zákupy. Tento materiál byl členům VV poskytnut elektronicky, v materiálech k jednání.
  • Liška připomněl, že již několik předchozích jednání VV řešilo tuto otázku, na podnět O. Laciny se jednalo o SDH Plaňany. VV přijal k tomuto usnesení č. 45/30-5-2024 bod b), ve kterém uložil CHH Přibyslav dohledat příslušný dokument z roku 2014. Odpověď CHH, že badatelský dotaz nebyl dohledán, protože po 5-ti letech probíhá skartace, nemá žádnou souvislost s přijatým usnesením.

Po rozsáhlé diskusi se členové VV shodli na následujícím usnesení.

 

Usnesení č. 70/27-6-2024:    VV SH ČMS

  1. pověřuje M. Němečkovou, V. Lišku a J. Salivara zpracováním odpovědi na dopis od OSH Česká Lípa;
  2. ukládá CHH Přibyslav vypracovat ve spolupráci s příslušnými institucemi z oblasti historie odbornou studii k výše uvedenému tématu; termín do 30.06.2025
  3. pověřuje M. Němečkovou a V. Lišku zpracováním konkrétního zadání obsahu studie a předání CHH Přibyslav do konce září 2024;
  4. HLASOVÁNÍ: PRO 17

N. Fenclová předložila ke schválení Metodický pokyn k získání a prolongaci (prodlužování) odbornosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (dále jen SH ČMS) v oblasti požární prevence a jeho přílohy

 Usnesení č. 71/27-6-2024:   VV SH ČMS schvaluje Metodický pokyn k získání a prolongaci (prodlužování) odbornosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (dále jen SH ČMS) v oblasti požární prevence a jeho přílohy.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Informace z NSA

  • Němečková sdělila, že NSA organizuje v průběhu června v několika krajích tvz. road show, na kterých mimo jiné prezentuje i změny v dotačních programech pro rok 2025, včetně povinnosti člena, sportovce uhradit sportovnímu svazu (hlavnímu spolku) členský příspěvek v minimální výši 200 Kč. Přehled termínů road show je uveden v zápise z jednání VV SH ČMS ze dne 30.05.2024.
  • Pokud SH ČMS má i nadále zájem o státní podporu od Národní sportovní agentury je nezbytné, aby VV SH ČMS reagoval na nové podmínky a předložil na říjnovém SS OSH návrh na změnu výše platby členského příspěvku (dle Stanov SH ČMS „odvodu z členského příspěvku“) pro sportovce a další členy sportovních oddílů SDH v souladu s dotační výzvou. Zároveň však uvedla, že dle jejího názoru je nutné, aby současně s tímto návrhem byl předložen návrh, aby tyto prostředky byly využity výhradně na podporu regionálního sportu.

Na toto téma probíhala diskuze, ze které vzešel návrh na účast členů vedení a dalších členů VV na poradách VV KSH, k projednání návrhů řešení nově vzniklé podmínky.

Přílohou zápisu bude odkaz na Google formulář na výši členského příspěvku v OSH.

Usnesení č. 72/27-6-2024:    VV SH ČMS pověřuje starostku, návrhem 5 termínů pro mimořádná jednání VV KSH

HLASOVÁNÍ: PRO 17

M. Němečková informovala o souběhu termínů v Hasičském hotelu při konání SS OSH v říjnu. Hotel dostal nabídku na pronájem celého ubytovací kapacity pro komerční účely, periodicky se opakující.

Po krátké diskuzi vyplynulo následující usnesení.

Usnesení č. 73/27-6-2024:    VV SH ČMS ukládá T. Vosykové zjistit možnosti ubytování v Resortu Erich Sázava.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

J. Brychci vznesla dotaz, jestli jsou hotové propozice na MČR v TFA, konají se již krajská kola a nejsou jasné např. podmínky postupu apod.

T. Letocha a M. Štěpánek odpověděli, že propozice byly aktuálně po úpravě zaslány k závěrečné konzultaci ÚORR. Zveřejněny budou do 20. 7. 2024.

Usnesení č. 74/27-6-2024:    VV SH ČMS ukládá M. Štěpánkovi odeslat a zveřejnit propozice na MČR v TFA do 20. 07. 2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

M. Němečková připomněla členům VV, že stále trvá projednání diskusních příspěvků J. Sourala ze SS (statut vyznamenání) a M. Wagnera (jednotné členské průkazy) v rámci KSH a požádala o sdělení stanoviska na následujícím VV.

Usnesení č. 75/27-6-2024:    VV SH ČMS ukládá členům VV SH ČMS a starostům KSH projednat ve svých KSH stanoviska k diskusním příspěvkům J. Sourala (statut vyznamenání) a M. Wagnera (jednotné členské průkazy) ze SS OSH (duben 2024). Termín do 19.9.2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

J. Brychcí vznesla dotaz, zda spolky mají povinnost zveřejňovat výroční zprávy ve spolkovém rejstříku.

M. Němečková odpověděla, že zákonná povinnost to není, ale některé instituce poskytující dotace mohou mít v dotačních podmínkách uvedenu povinnost zveřejnění výroční zprávy.

R. Kučera informoval, že bude v Nýřanech v termínu 16. – 18. 8. 2024 probíhat cvičení dobrovolníků ochrany obyvatelstva. Dále přednesl žádost OSH Plzeň – sever na pořádání Konference ochrany obyvatelstva.

Pozvánky

  • Florian Drážďany – Jiřina Brychcí

 

10) Závěr jednání

M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková        ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Václav Liška                ___________________