ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:         

VV SH ČMS:      M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, Z. Nytra, J. Salivar, D. Vilímková, J. Orgoník, O. Lacina, J. Žižka, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, J. Slámečka, T. Letocha, J. Polanský, V. Liška, P. Říha– 17 osob

Přizváni:           R. Fešar, M. Čížek, J. Fialová, J. Netík, T. Vosyková, M. Štěpánek, K. Barcuch, M. Sojka

Omluveni:        R. Dudek, A. Minář, S. Kotrc, R. Kučera, N. Fenclová, I. Špačková,

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                Ivan Kraus

                                   Jiřina Brychcí

                                                                                                                                         

M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení programu.

Usnesení č. 76/19-9-2024:      VV SH ČMS schvaluje předložené materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

2) Kontrola plnění usnesení

materiál byl zaslán elektronicky

24/8-4-2021: Dojde ke změně v právním zastoupení SH ČMS

70/27-4-2023:

Plnění: trvá

28/22-­2-2024:

Plnění: v řešení

48/30-5-2024: 

Plnění: samostatný bod dnešního jednání

53/30-5-2024:

Plnění: splněno

54/30-5-2024:

Plnění: samostatný bod dnešního jednání

55/30-5-2024:

Plnění: a) trvá, b) splněno

64/27-6-2024:

Plnění: splněno

66/27-6-2024:

Plnění: splněno

68/27-6-2024:

Plnění: posunuto na další jednání VV SH ČMS

69/27-6-2024:

Plnění: splněno

70/27-6-2024:

Plnění: a) splněno, b) trvá, c) trvá

73/27-6-2024:

Plnění: splněno

 

74/27-6-2024:

Plnění: splněno

75/27-6-2024:

Plnění: samostatný bod dnešního jednání

Usnesení č. 77/19-9-2024:    VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS ze dne 29. 8. 2024

 

M. Němečková přednesla body jednání Vedení SH ČMS:

  • Vedení pověřilo starostku, aby požádala ředitele nadace J. Pátka o svolání přímého jednání správní rady Nadace (nikoliv per rollam) do 30.09.2024 a o poskytnutí zprávy auditora za rok 2023.
  • Vedení schválilo dodatek k nájemní smlouvě Hasičského hotelu a pověřilo starostku podpisem. Dodatek řeší prodloužení smlouvy o dva roky a navýšení nájemného.
  • Nejen v souvislosti s doručenými žádostmi o součinnost při řešení ublížení na zdraví z nedbalosti (hasičský sport – požární útok) od Policie ČR (okres Havlíčkův Brod, oddělení Chotěboř a Policejní ředitelství Praha) se vedení shodlo, že je nezbytná širší osvěta (dodržování pravidel, právní odpovědnost), nejčastější úrazy - oko a obličejový skelet. O těchto skutečnostech je nutné informovat VV a SS OSH. Návrh – účast zástupce České oftalmologické společnosti.
  • Grant MO (107992 Podpora branně-sportovních a technických aktivit obyvatelstva - Příprava občanů k obraně státu) - žádost o grant podaná, SH ČMS schválena. Grant je určen pro vzdělávací aktivity z oblasti ochrany obyvatelstva a skupinám SDOO. Vedení schválilo přípravu projektu a uložilo M. Štěpánkovi doplnit konkrétní termíny.
  • V souvislosti s oznámením NSA - změny v dotačních programech NSA pro rok 2025, včetně povinnosti člena – sportovce k úhradě členského příspěvku i hlavnímu spolku v určené výši 200 Kč (respektive dle Stanov SH ČMS „odvodu z členského příspěvku“) zpracovalo vedení návrh řešení pro rok 2025. Členové vedení se shodli, že podpora NSA je pro SH ČMS a jeho pobočné spolky nepostradatelná, jak v neinvestičních, tak investičních dotacích i pro obce, které žádají na opravy či výstavby sportovních zařízení i pro hasičský sport.
  • Vedení schválilo výsledek výběrového řízení na dodavatele webového systému dh.cz a pověřilo starostku podpisem smlouvy o dílo.
  • Vedení projednalo návrh termínového kalendáře SH ČMS na rok 2025. Starostka upozornila, že nejsou známy termíny jednání mezinárodních komisí a může dojít k posouvání nebo změně termínů jednání SH ČMS.
  • Schválilo rozpočty MČR v běhu na 60 m s překážkami, MČR v klasických disciplínách CTIF a MČR v TFA.
  • Bylo představeno průběžné plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2024,návrh změny rozpočtu pro rok 2024 a návrh rozpočtu pro rok 2025. Rozpočet na rok 2024 byl navržen se schodkem, vzhledem k tomu, že nebyly známy státní dotace. Aktuální plnění je s plusovou hodnotou na straně výnosů. Rozpočet pro rok 2025 je navržen jako vyrovnaný a vychází ze skutečnosti roku 2024 (včetně státních dotací).
  • Projednalo Investiční náklady do konce roku 2024: Nákup multifunkčního pracovního stroje a radlic pro ÚHŠ Jánské Koupele, výměna výplní (okna, dveře) v CHH Přibyslav, „Florian club“.
  • GŘ HZS převádí dva automobily Škoda Octavia do majetku SH ČMS. Jeden bude využívat Kancelář SH ČMS a jeden bude zapůjčen CHH Přibyslav. Byla uzavřena smlouva na bezúplatný převod obou vozidel.
  • Vedení byla předložena plnění rozpočtu výročí založení prvního SDH a Slavnostního vyhodnocení POODM.
  • Projednalo nominaci do komise vyhodnocení investičních dotací Ministerstva vnitra. SH ČMS bude zastupovat Richard Dudek.
  • Při registraci na ÚPV byly ochranné známky Záslužný řád ČH a titul Zasloužilý hasič vyloučeny ze zápisu s odůvodněním, že je potřeba souhlas MV. Souhlas SH ČMS získalo a poskytlo ÚPV. Byly podány další žádosti o udělení ochranných známek. Nyní ÚORVO pracuje na úpravě metodického pokynu, ve které bude již zakotvena licenční smlouva pro udělení souhlasu s využitím chráněných symbolů SH ČMS. J. Salivar dodal, že v licenční smlouvě musí být řešena jedna paušální částka za možnost užívání Loga SH ČMS.
  • Náměstek Z. Nytra předložil vedení přihlášku do ČOV.
  • Dudek informoval členy vedení, že do ÚHŠ JK bude bezplatně převedena cisterna z obce Melč.

Usnesení č. 78/19-9-2024:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

4) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

K. Barcuch sdělil přítomným, že ÚKRR se sešla v Chomutově 16. – 17. 8. 2024, kde byla řešena kontrolní činnost VV SH ČMS v OSH. Rada projednávala zaslané stížnosti SDH Viničné Šumice a SDH Štěpánov. Dále řešila stížnost p. Matouška na porušování stanov ze strany členů z SDH Hvozdnice. Jedná se o občanskoprávní spor, proto ÚKRR nebude dále stížnost projednávat. Z kontrolní činnosti VV SH ČMS v roce 2024 schází zápisy z provedených kontrol z: MSH Praha, KSH ÚST, KSH LBC, KSH KHK, KSH OLO a KSH MSK.

M. Němečková požádala VV SH ČMS, aby KSH mohla změnit místo kontroly tak, aby se netýkala OSH, která byla zasažena povodní.

 

Usnesení č. 79/19-9-2024:    VV SH ČMS bere informace z jednání ÚKRR na vědomí a ukládá členům

VV SH ČM za MSH Praha, KSH ÚST, KSH LBC, KSH KHK, KSH OLO a KSH MSK dodat zápisy z provedených kontrol 2024 do 15.10.2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

5) Rozpočet SH ČMS – průběžné plnění 2024, návrh na rok 2025

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Sojka představil plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2024 a návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2025.

K tomuto bodu probíhala mezi členy diskuze.

 

Usnesení č. 80/19-9-2024:      VV SH ČMS schvaluje k předložení SS OSH „plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2024“ a návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2025“.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

6) Průběžné vyhodnocení hlavních a dílčích cílů činnosti jednotlivých úseků dle schválených koncepcí činnosti

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková informovala, že byly zaslány plnění koncepcí odborných rad – mládež, represe, prevence, ochrany obyvatelstva. Schází plnění koncepcí od vedoucích ÚOR hasičského sportu a historie a muzejnictví.

Dále informovala, že ÚORM dopracuje průběžné plnění strategie mládež 30+  sportovní činnost.

 

Usnesení č. 81/19-9-2024:      VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚORHS a ÚORHiM dodat písemný materiál k plnění koncepcí ÚOR do 25. 10. 2024 na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

  

7) NSA – povinné členské příspěvky

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková na úvod připomněla, že NSA organizovala celoplošnou informační kampaň, tzv. „roadshow“ v jednotlivých krajích, o termínech byli starostové OSH i KSH informováni a mohli se osobně účastnit. Vyslovila poděkování všem, kteří se roadshow účastnili a měli tak možnost osobně se informovat zejména o změně podmínek pro čerpání dotací z NSA pro rok 2025 (povinný členský příspěvek člena – sportovce hlavnímu svazu = 200 Kč). 

Probíhala diskuse nad písemným materiálem – změna podmínek pro čerpání dotací z NSA pro rok 2025 - členské příspěvky od členů SH ČMS registrovaných v centrální evidenci SDH jako sportovci hlavnímu spolku ve výši 200 Kč.

  • Z diskuse vyplynulo, že SH ČMS se neztotožňuje s touto změnou podmínek, kterou nastavila NSA, nicméně podpora NSA je pro SH ČMS a jeho pobočné spolky v tuto chvíli nepostradatelná, jak v neinvestičních, tak investičních dotacích i pro obce, které žádají na opravy či výstavby sportovních zařízení i pro hasičský sport a žádají od SH ČMS doporučení a potvrzení souladu s koncepcí hasičského sportu.

Usnesení č. 82/19-9-2024:       VV SH ČMS

  1. schvaluje přípravu návrhu usnesení pro SS OSH o platbě členského příspěvku (odvodu z členského příspěvku) ve výši 200 Kč pro člena SH ČMS – sportovce od roku 2025; registrovaného v centrální evidenci SDH jako sportovec; úhradu nelze slučovat s úhradou členského příspěvku (odvodu z členského příspěvku) za člena SH ČMS
  2. pověřuje Vedení SH ČMS přípravou návrhu usnesení včetně právní konzultace
  3. schvaluje podání přihlášky SH ČMS do Českého olympijského výboru.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

8) Stanovisko VV – diskusní příspěvky ze SS OSH J. Soural a M. Wagner

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková citovala diskuzní příspěvky J. Sourala a M. Wagnera z SS OSH

V návaznosti na usnesení VV SH ČMS č. 75/27-6-2024 proběhlo hlasování:

Diskuzní příspěvek z SS OSH 14. 10. 2023

M. Wagner (MSH Praha) také souhlasil s příspěvkem L. Zemana ohledně občanských průkazů. Navrhl, aby byl SH ČMS vydáván jeden členský průkaz pouze plastový s fotkou. Vydaný členský průkaz ať se uloží do evidence. Tím bude možná i kontrola s jakým datem narození byl průkaz vydán. Dále požádal o úpravu přihlášky do SH ČMS – přidání kolonky občanství.

Stanovisko VV SH ČMS: Od 1. 1. 2025 budou vydávány jako platné pouze plastové členské průkazy.

Hlasování: PRO: 15, PROTI: 2

Diskuzní příspěvek ze SS OSH 20. 4. 2024

Jan Soural (OSH Svitavy) požádal o rozeslání seznamu přihlášených praporů SDH. Dále požádal, aby byl Termínový kalendář SH ČMS, který je zveřejněný na webu www.dh.cz, schvalován na celý rok.  Vznesl návrh, aby byl upraven Statut čestných vyznamenání a titulů SH ČMS tak, aby nedocházelo k degradaci vyznamenání. Např. Řád Sv. Floriána by obdržel pouze ten, který aktivně pracuje minimálně pro okrsek a titul Zasloužilý hasič ten, kdo aktivně pracuje minimálně pro okres.

 

Stanovisko VV SH ČMS:

Hlasování: Řád sv. Floriána: PRO: 0, PROTI: 17

Hlasování: Zasloužilý hasič: PRO: 1, PROTI: 16

Usnesení č. 83/19-9-2024:       VV SH ČMS

  1. doporučuje SS OSH pověřit Vedení SH ČMS úpravou Organizačního řádu – od 1. 1. 2025 budou vydávány pouze plastové členské průkazy;
  2. neschvaluje návrh J. Sourala, aby vyznamenání Řád sv. Floriána obdržel pouze ten, kdo aktivně pracuje minimálně pro okrsek;
  3. neschvaluje návrh J. Sourala, aby vyznamenání Zasloužilý hasič obdržel pouze ten, kdo aktivně pracuje minimálně pro okres.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

9) Příprava jednání SS OSH

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková předložila návrh pozvánky na jednání SS OSH a navrhla doplnění bodu: Předání ocenění (Záslužný řád ČH, pamětní medaile ke 160. výročí SH ČMS).

Dále připomněla bod 5 usnesení z posledního SS OSH – stanovy; 

K bodu 7 Shromáždění starostů OSH

  1. schvaluje informaci pracovní skupiny pro úpravy Stanov SH ČMS za období od 15. dubna 2023, včetně závěrů a stanovených úkolů
  2. ukládá starostům OSH
    1. projednat ve svých OSH návrhy předložené pracovní skupinou určené k hlasování na podzimním SS OSH tak, aby mohly být rozhodnutím SS OSH zapracovány do konečného návrhu Stanov SH ČMS
    2. odpovídajícím organizačním opatřením vytvořit u svých OSH podmínky pro širokou členskou diskusi k návrhu úprav Stanov SH ČMS

Návrhová komise

VV SH ČMS

pí. Vilímková

Praha

p. Wagner

Středočeský

p. Ledvinka

Jihočeský

p. Pazdera

Plzeňský

p. Pechát

Karlovarský

p. Hubáček

Liberecký

pí. Brychcí

Královéhradecký

p. Kraus

Pardubický

p. Bolehovský

Vysočina

p. Čekal

Olomoucký

pí. Švubová

Zlínský

p. Nevařil

Moravskoslezský

p. Sedláček

Ústecký

pí. Špidlíková

Jihomoravský

pí. Štelclová

 

 

Usnesení č. 84/19-9-2024:    VV SH ČMS

  1. schvaluje po úpravě pozvánku na jednání SS OSH;
  2. ukládá Kanceláři SH ČMS společně s pozvánkou zaslat starostům OSH návrh znění hlasování dle bodu 5 usnesení z posledního SS OSH (stanovy).

HLASOVÁNÍ: PRO 17

10) Trentino 2024

 

M. Němečková stručně zhodnotila účast české výpravy na hasičské olympiádě v italském Trentinu.

Dvě česká družstva si dle předem vyhlášených motivačních kritérií zajistila postup na olympiádu v Berlíně. Díky vítězství dívek z SDH Písková Lhota je počet družstev pro ČR opět navýšen na 4. Zároveň poděkovala osmi KSH za poskytnuté propagační materiály, které byly součástí výstavy národů v místě olympiády. Poděkování pro kraje bude připraveno a předáno členům VV SH ČM.

Usnesení č. 85/19-9-2024:       VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

11) Termínový kalendář SH ČMS na rok 2025 – doplnění organizátorů celostátních akcí 2025, 2026, 2027

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková informovala, že MČR v běhu na 60 m s překážkami neproběhne v plánovaném termínu. Požádala o návrhy řešení situace.

J. Henc sdělil jediný možný termín k rezervaci stadionu v přijatelném čase vzhledem k počasí - 12. 10. 2024 (sobota) v Ústí nad Labem.

D. Vilímková uvedla, že je třeba najít řešení co nejdříve.

M. Němečková předložila členům VV konkrétní podněty ke zvážení:  

  • Prioritou by mělo být konání MČR v roce 2024 do konce října, vzhledem k počasí a změně času, v místě zvoleném než zrušení bez náhrady.
  • Halové MČR již máme stanovené, má svůj termín i pravidla postupu, která jsou značně odlišná od MČR „venkovního“; velmi těžko by se komunikovalo nejen mediálně, ale i obecně lidsky, kdo je tedy vlastně halovým mistrem republiky apod., nicméně v této mimořádné situaci je to druhořadé a jedna z možností to je; z dostupných informací víme, že haly, které kapacitně zvládnou takovou akci, máme v ČR 3, Ostrava, Praha a Jablonec. Ostrava a Praha termín do konce roku nemají, Jablonec ano (26.10.) tj. v době podzimních prázdnin. Dle vyjádření přítomné starostky KSH, akci nejsou schopni zorganizovat.
  • Přesun na jaro – změna kategorií v lednu je komplikovaná pro ročníky 2013 – mladší a 2009 – starší, v obou kategoriích jde o více než polovinu startovního pole. Jiná zimní příprava na jiný materiál, jiné překážky (pozn. je korektní uvést, že u starších dívek jsou rozdíly v přípravě minimální). Finanční vyúčtování nelze zahrnout do roku 2024, stav roku 2025 neznáme.
  • POZOR – je třeba zvážit, že jakýkoliv sobotní říjnový termín je problematický pro OSH a KSH; plánované ZVHB a jiné akce

 

Usnesení č. 86/19-9-2024:    VV SH ČMS po zvážení všech argumentů schvaluje konání MČR 60 m dne

                                               12. 10. 2024 v Ústí nad Labem

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

M. Němečková poděkovala za přihlášení k organizaci:

MČR v běhu na 60 m s překážkami: KSH PZK – 2025, KSH ZLK – 2026

MČR v závodu hasičské brannosti a všestrannosti: KSH JHČ – 2026

MČR ve výstupu na věž dorostu: KSH ZLK - 2025

Dále vyzvala přítomné, aby ve svých KSH projednali organizaci níže uvedených celostátních akcí do roku 2027, neboť je korektní předat našim nástupcům zachování kontinuity v činnosti:

MČR v běhu na 60 m s překážkami: 2027

MČR v závodu hasičské brannosti a všestrannosti: 2027

MČR v klasických disciplínách CTIF: 2025, 2026, 2027

MČR ve výstupu na věž dorostu: 2026, 2027

J. Orgoník upozornil, že zatím nikdo neprojevil zájem o organizaci VII. Sjezdu SH ČMS. Upozornil, že na jarním SS OSH 2025 už by mělo být schváleno místo konání sjezdu.

 M. Němečková vyzvala členy VV SH ČMS, aby ve spolupráci s VV KSH zvážili žádost o organizaci VII. Sjezdu SH ČMS a předložili VV SH ČMS návrhy.

 

Usnesení č. 87/19-9-2024:       VV SH ČMS pověřuje členy VV SH ČMS, aby projednali v příslušných VV KSH možnost organizace VII. Sjezdu SH ČMS, který se bude konat v roce 2026. Termín: 15. 11. 2024

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

12) Zajištění VH SDH a okrsků

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková požádala o schválení materiálu „Zajištění VH SDH a okrsků“.

 

Usnesení č. 88/19-9-2024:       VV SH ČMS schvaluje materiál „Zajištění VH SDH a okrsků“.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

13) Hlášení o činnosti

materiál byl zaslán elektronicky

 

M. Němečková vyjmenovala změny v hlášení o činnosti:

  • do hlášení přidat kolonku „počet sportovců v SDH“;
  • do hlášení přidat počet mladých hasičů, kteří přešli do JPO.

J. Orgoník sdělil, že v komentáři bude doplněno vysvětlení, že u skupin OO se nejedná o jednotky předurčené k zásahu.

 

Usnesení č. 89/19-9-2024:       VV SH ČMS schvaluje po úpravě materiál „Hlášení o činnosti“.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

14) Přehled vedoucích okresních a krajských odborných rad HS

M. Němečková představila přehled vedoucích okresních a krajských odborných rad HS. Dále vyjmenovala KSH a OSH, která formulář nevyplnila.

Na toto téma probíhala mezi členy diskuze.

J. Orgoník připomněl, že musí být upraven Statut odborných rad tak, aby byla jasná pracovní náplň okresních a krajských rad HS.

Usnesení č. 90/19-9-2024:       VV SH ČMS

  1. bere informace na vědomí;
  2. ukládá ÚORHS vypracovat pracovní náplň okresních a krajských rad HS, aby ÚORVO mohla upravit Statut odborných rad.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

15) Přehled dotací KSH

materiál byl zaslán elektronicky

M. Němečková předložila návrh tabulky pro sběr dat a vysvětlila jednotlivé její položky.

Usnesení č. 91/19-9-2024:       VV SH ČMS ukládá starostům KSH zaslat vyplněnou tabulku do 29. 10. 2024 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

16) Návrhy na vyznamenání

materiál byl předložen písemně

M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání a požádala o členy VV SH ČMS o vyjádření.

 

Usnesení č. 92/19-9-2024:       VV SH ČMS schvaluje předložená vyznamenání.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

17) Různé

Žádost MV o účast u volebních komisí

  • Němečková seznámila členy VV SH ČMS s prosbou MV ČR, pomoc členů SH ČMS se zabezpečením volebních komisí převážně v obcích, které byly postiženy povodní. Prosba byla zveřejněna prostřednictvím www.dh.cz a dalších informačních toků. Na základě zpětné vazby víme, že možnost spolupráce s členy SH ČMS využilo cca 10 obcí.

Povodně

 

VV SH ČMS vyjadřuje upřímné poděkování všem členů, a členkám Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska za obětavý přístup při řešení mimořádné situace, která postihla naší zemi. Nesmírně si vážíme práce každého z vás, v jakékoliv oblasti pomoci. Děkujeme za vaši neúnavnou pomoc a podporu všude tam, kde to bylo a je potřeba.

 

  • Dále se rozvinula diskuse ke sbírkám pomoci. V rámci SH ČMS již probíhá mnoho sbírek, které organizují pobočné spolky (OSH i SDH). Velmi děkujeme za tuto iniciativu a podporujeme ji.
  • VV SH ČMS se shodl, že SH ČMS podpoří postižené oblasti přímo z vlastních zdrojů SH ČMS, položka rozpočtu – příspěvky organizačním jednotkám. Pomoc bude směřována zejména na materiální obnovu a vybavení pro pobočné spolky SH ČMS (OSH či SDH).

 

Usnesení č. 93/19-9-2024:    VV SH ČMS pověřuje Vedení SH ČMS ve spolupráci se starostky KSH zjištěním rozsahu škod v příslušných OSH, která byla postižena povodní a návrhem úpravy rozpočtu k jednání SS OSH – část příspěvky organizačním jednotkám.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Dopis OSH Česká Lípa

  • Němečková předložila návrh odpovědi OSH Česká Lípa.

 

Usnesení č. 94/19-9-2024:    VV SH ČMS schvaluje odpověď OSH Česká Lípa a pověřuje T. Vosykovou jejím odesláním.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Právní zastoupení

  • Němečková předložila členům VV SH ČMS návrh na ukončení spolupráce s advokátní kanceláří JUDr. Zámišky dohodou. Spolupráce se týkala právních sporů „nájemné“ sp. zn. 78 Cm 40/2021 a „první hasičská“ sp. zn. 80 Cm 121/2022. V obou případech nás fakticky zastupoval Mgr. Ivo Žídek, který ukončil působení u JUDr. Zámišky. SH ČMS má zájem na další spolupráci s Mgr. Žídkem, který vykonává advokátní praxi u společnosti This One Legal, se kterou má SH ČMS uzavřenou smlouvu pro obecné právní úkony.

Usnesení č. 95/19-9-2024:    VV SH ČMS

  1. souhlasí s ukončením spolupráce s JUDr. Zámiškou dohodou a pověřuje starostku podpisem dohody;
  2. pověřuje starostu podpisem plné moci k zastupování zmocnitele Mgr. Ivo Žídka v soudním řízení vedeném u Městského soudu v Praze pod sp. zn. 78 Cm 40/2021 a 80 Cm 121/2022 a podpisem dodatku ke smlouvě s This One Legal – rozšíření právního zastoupení o výše uvedené soudní řízení.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

OZ POODM 2025

  • Říha požádal o schválení Organizačního zabezpečení soutěže POODM na rok 2025.

 Usnesení č. 96/19-9-2024:   VV SH ČMS schvaluje Organizační zabezpečení soutěže POODM na rok 2025.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Směrnice Skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva

  • Říha předložil konečnou verzi Směrnice SDOO.
  • Němečková požádala o doplnění data schválení dokumentu a podpisu.

Usnesení č. 97/19-9-2024:    VV SH ČMS po doplnění výše uvedeného schvaluje Směrnici Skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

Příprava skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva zaměřená na branně technické aktivity

  • Říha seznámil přítomné s projektem, který je zaměřen na zvládání krizových situací formou vzdělávacích aktivit z oblasti ochrany obyvatelstva, praktického výcviku v poskytování první pomoci, psychosociální pomoci, ovládání spojové a komunikační techniky, včetně poskytnutí informací o fungování IZS a roli dobrovolníků v něm.

Usnesení č. 98/19-9-2024:    VV SH ČMS bere na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

J. Brychcí informovala o zaslaném dotazu od krajského koordinátora prevence z HZS, jak probíhá preventivní činnost v OSH Jablonec nad Nisou. Navrhla, aby v příštím volebním období byly rada prevence a ochrany obyvatelstva sloučeny v jednu komplexní.

 

M. Němečková seznámila členy VV SH ČMS s žádostí o spolupráci PČR Krajské ředitelství kraje Vysočina, územní odbor Havlíčkův Brod ve věci podaného oznámení údajného porušování povinnosti při správě cizího majetku ze strany členů VV SH ČMS týkající se bezplatného pronájmu Hasičského hotelu Přibyslav ze dne 18. září 2024. V žádosti o spolupráci se uvádí, že oznámení podal  p. Antonín Minarský.

V této souvislosti předložila starostka VV SH ČMS písemné sdělení p. Antonína Minarského doručené do Kanceláře SH ČMS dne 18. září 2024 poštovní službou, ve kterém se uvádí, že neznámá osoba či osoby, podvodně pod jménem Antonína Minarského podávají na SH ČMS různá trestní oznámení.

V. Liška upozornil, že SH ČMS by rozhodně mělo zažádat PČR o vypátrání osoby, která oznámení podala a činit další právní kroky.

Usnesení č. 99/19-9-2024:    VV SH ČMS

  1. bere na vědomí informaci o spolupráci s PČR kraje Vysočina;
  2. pověřuje starostku plnou součinností s PČR, poskytnutím všech požadovaných materiálů;
  3. pověřuje Vedení SH ČMS konzultací s právním zástupcem, jaké lze činit právní kroky k zachování dobrého jména SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

Informace z KSH

J. Žižka podal členům VV SH ČMS základní informace o rozsahu škodních událostí HVP v souvislosti s povodněmi.

J. Orgoník informoval, že Den hrdinů v Praze byl zrušen.

J. Brychcí upozornila, že CSSZ požadovala po vedoucích letních táborů další dokumenty a potvrzení k proplacení 5-ti dnů volna navíc od zaměstnavatele, rozdílné od těch, co požadovali v loňském roce. M. Němečková sdělila členům VV SH ČMS, že pokud by se našel další takový případ, aby neprodleně kontaktovali přímo starostku, kancelář již několik případů řešila, prozatím úspěšně.

M. Němečková dále informovala VV SH ČMS, že NSA některým žadatelům krátila nebo zamítla dotaci Můj klub pro nesoulad údajů s hlavním spolkem.

Důvodů je několik:

  • nejčastěji nebyla včas provedena aktualizace sportovců a účasti v soutěžích od pobočných spolků v centrální evidenci SDH k stanovenému datu;
  • překlopením uceleného souboru členské základny sportovců SH ČMS do rejstříku sportu byla vykázána vysoká chybovost záznamů v centrální evidenci SDH (nejčastěji nepřesné jméno, rodné číslo, neuvedení druhého křestního jména apod.);
  • při vysokém počtu záznamů (vysoký počet sportovců), přestože se soubory nahrávají postupně, není záruka řádného zapsání do rejstříku sportu, každé nahrání vykazuje vysokou chybovost (nepřijetí záznamu).

O této skutečnosti starostka informovala předsedu NSA. Bylo přislíbeno hledání řešení pro následující rok.  

Pro SH ČMS je zásadní zvolit v dalším roce jiný způsob, je nezbytná přímá komunikace s žadateli Můj klub.

R. Fešar požádal, aby do konce září všichni nahlásili termíny, kdy chtějí rezervovat termíny akcí v ÚHŠ JK. Dále vznesl dotaz, zda bude v příštím roce probíhat Junior univerzita, a které KSH ji bude organizovat.

 

Usnesení č. 100/19-9-2024:  VV SH ČMS ukládá starostům KSH projednat možnosti organizace Junior univerzity. Termín 31. 10. 2024.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

M. Němečková navrhla, aby se v příštím roce konalo jedno jednání VV SH ČMS v ÚHŠ JK.

P. Říha požádal o schválení změny v ÚOROO. Z rodinných důvodů odstoupil zástupce KSH PZK. Novým členem by byl Petr Mašek z KSH PAK.

Usnesení č. 101/19-9-2024:  VV SH ČMS souhlasí se změnou ve složení ÚOROO. Novým členem je Petr Mašek.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

Z. Nytra informoval o průběhu příprav MČR v TFA, které proběhne v Brně. Připraveno je parkování, velkoplošná obrazovka i místo konání.

J. Bidmon vyjádřil poděkování ÚHŠ JK za organizaci Junior univerzity a za organizaci Mezinárodního tábora (Finsko, Polsko, Ukrajina, Česko).

R. Fešar upozornil, že odešla pomocná kuchařka a nyní hledají náhradu.

J. Brychcí vznesla dotaz, jestli ukončení Univerzity dobrovolného hasiče proběhne dne 23. 11. 2024. J. Čížek odpověděl, že termín platí.

 

18) Závěr jednání

M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková        ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________