Kvarteto jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Rudná z okresu Praha-západ obhájilo titul z předloňského roku. Druhý ročník Krajské soutěže jednotek SDH obcí ve vyprošťování u dopravních nehod se konal v sobotu 5. října v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku. Na ploše v prostoru rožmitálského autobusového nádraží poblíž Podzámeckého rybníka se představilo celkem třináct soutěžních družstev z jednotlivých okresů. Pouze okres Praha-západ byl zastoupen dvěma týmy, když mohl kromě Mníšku pod Brdy postavit i Rudnou, která vyhrála první závod v roce 2022.

Na úvodním nástupu všechny přítomné pozdravili zástupci hlavních pořadatelů – starosta Krajského sdružení hasičů Středočeského kraje Oldřich Lacina, ředitel územního odboru Příbram Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje plk. Tomáš Horvát, Ph.D., a starosta Rožmitálu pod Třemšínem Mgr. Pavel Bártl. Nejméně trestných bodů v součtu jednotlivých kritérií za čas a od rozhodčích za taktiku, techniku a předlékařskou pomoc získalo družstvo z Rudné. S odstupem 26 bodů obsadili druhé místo hasiči z Komárova na Berounsku a třetí příčku vybojoval tým z Mnichova Hradiště z Mladoboleslavska, který posbíral ještě o 29 bodů více.

Na slavnostním zakončení převzala všechna družstva diplomy a symbolické ceny, tři nejlepší navíc skleněné plakety a basu zlatavého moku. „Soutěž měla vysokou úroveň, což je to nedůležitější. Bylo znát, že se představili zástupci dobrovolných jednotek, které jsou předurčené právě na zásahy u dopravních nehod a většinou i mají sídlo v blízkosti středočeských dálnic nebo významných silnic. Zvládání mimořádných událostí tohoto typu tak mají opravdu v krvi,“ zdůraznil při závěrečném hodnocení plukovník Horvát.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

zdroj: HZS ČR