Celostátní Aktiv zasloužilých hasičů se sešel 8. října 2024 ve Starém Městě u Uherského Hradiště na svém podzimním zasedání. Na začátek schůze je přišel přivítat starosta města Martin Zábranský spolu s ředitelem HZS Zlínského kraje plk. Vítem Rušarem a starostou krajského sdružení Vlastimilem Nevařilem.

„Shodou okolností za dva týdny zdejší okresní aktiv oslaví třicáté výročí založení a dnešní den je velice významným startem k těmto oslavám,“ konstatoval starosta krajských dobrovolných hasičů. Ten také ocenil aktivitu zasloužilých hasičů ve svém kraji, který jim věnuje tu nejlepší péči.

Jednotlivá hodnocení aktivů krajů bylo opět hlavní náplní jednání řízeném vedoucím AZH Josefem Netíkem, který však nemohl všechny pochválit stejně. Bohužel, ne všude jsou odpovídající možnosti k práci v této oblasti, a ne všude fungují vzájemné informace, jak by měly.

Ale obsahem jednání byly naprostou většinou dobré zprávy z krajů, kde mají k zasloužilým hasičům náležitý vztah a mohou být na ně hrdi, protože u nich nejstarší generace odpovědně reprezentuje a mozaika dokladů činností za uplynulé období ukazuje, že nejen na regionální úrovni. V zápisu z jednání najdeme fakta, že zasloužilí hasiči jsou pro náš spolek nepostradatelní a že sami k sobě umí být družní a pořádat akce, které by jim jiní mohli závidět. Za příklad stojí společné dovolené nebo pravidelná jednání krajských a okresních aktivů spolu s pestrými doprovodnými programy.

Takový doprovodný program připravil i starosta Okresního sdružení hasičů Uherské Hradiště Václav Holásek se svými kolegy a pracovnicí OSH Naděždou Dyčkovou. Účastníci aktivu navštívili Muzeum Velké Moravy a Cyrilometodějské centrum ve Starém Městě a Letecké muzeum v Kunovicích.

Večerního jednání se účastnil náměstek starostky SH ČMS Jan Aulický, který se právě vrátil ze zasedání Vedení SH ČMS, a mohl tak podat našemu shromáždění nejnovější informace. Věcnými připomínkami ho pak doplnily pracovnice Kanceláře SH ČMS Tereza Vosyková a Tereza Švejdová, které měly nemalý podíl na organizaci úspěšné schůzky.

Josef Nitra

foto: Václav Hančar